«Καμπανάκι» κινδύνου ακόμα και για την αμερικάνικη αγορά ομολόγων χτυπά ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Cornell, Eswar Prasad, από το ενδεχόμενο κατάρρευσης ενός ακόμη σημαντικού stablecoin.
Aν και οι μετοχές και η ευρύτερη οικονομία δεν επηρεάστηκαν από την απώλεια 1,4 τρισ. δολαρίων από την αγορά των crypto ο ακαδημαϊκός επισημαίνει τους κινδύνους από μία πιθανή επανάληψη μιας κατάρρευσης του μεγέθους του TerraUSD.
Τα stablecoins είναι ένας τύπος ψηφιακού νομίσματος που θεωρητικά είναι συνδεδεμένα ένα προς ένα με fiat νομίσματα όπως το δολάριο ή το ευρώ, με τα τρία μεγαλύτερα να είναι το tether, το USD και το Binance USD.
Αυτού του είδους τα νομίσματα έχουν γίνει η «ραχοκοκαλιά» της crypto-οικονομίας επιτρέποντας στους ανθρώπους να πραγματοποιούν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων χωρίς να χρειάζεται να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε κάποιο πραγματικό νόμισμα.
Οι εταιρείες που εκδίδουν τα stablecoins ισχυρίζονται ότι υποστηρίζονται από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως fiat νομίσματα ή ομόλογα, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να εξαργυρώσουν το coin τους ένα προς ένα με ένα πραγματικό asset.
Η Tether λέει ότι περισσότερο από το 58% των αποθεματικών της διατηρείται σε έντοκα γραμμάτια των ΗΠΑ, που αντιστοιχούν σε περίπου 39,7 δισ. δολάρια. Η Circle, η εταιρεία πίσω από το USDC, έχει στο αποθεματικό της ομόλογα αξίας περίπου 12,7 δισ. δολαρίων. Η Paxos, η οποία εκδίδει το BUSD, δήλωσε ότι έχει περίπου 6 δισ. δολάρια σε γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου. Όλα αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τις τελευταίες εκθέσεις των εταιρειών που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις κατάρρευσης των μεγάλων stablecoin, ο Eswar Prasad, είπε ότι είναι κάτι για το οποίο ανησυχούν οι ρυθμιστικές αρχές λόγω του αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό συμβαίνει επειδή μια πιθανή κατάρρευση ενός stablecoin - όπου μεγάλες ομάδες χρηστών θα προσπαθήσουν να εξαργυρώσουν το ψηφιακό τους νόμισμα σε fiat - θα σήμαινε ότι ο εκδότης πρέπει να πουλήσει τα assets που διακρατά στο αποθεματικό του, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει ντάμπινγκ μεγάλων όγκων αμερικανικών ομολόγων.
«Και νομίζω ότι η ανησυχία των ρυθμιστικών αρχών είναι εάν υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης στα stablecoins… τότε θα μπορούσαμε να έχουμε ένα κύμα ρευστοποιήσεων, το οποίο με τη σειρά του θα σημαίνει ότι οι εκδότες stablecoin πρέπει να ρευστοποιήσουν τα αποθέματα τους σε ομόλογα δημοσίου», είπε ο Prasad στο CNBC.
«Και ένας μεγάλος όγκος ρευστοποιήσεων ακόμη και σε μια αρκετά ρευστή αγορά μπορεί να δημιουργήσει αναταραχή στην υποκείμενη αγορά securities. Και δεδομένου του πόσο σημαντική είναι η αγορά ομολόγων του δημοσίου για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ... νομίζω ότι οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν δικαίως».
Ο οικονομολόγος προειδοποιεί ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο όταν το κλίμα στην αγορά ομολόγων είναι «πολύ εύθραυστο όπως είναι στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή», θα μπορούσε να έχει ένα «πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα» χάρη στις μεγάλες πιέσεις στα κρατικά ομόλογα.
Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ το 2022, μετά και τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, είχε τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί.
Τι από τα 881 δισ. δολάρια που αξίζει ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων.