Απάτη 1 δισ. δολαρίων με crypto - Πώς αποκαλύφθηκε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απάτη 1 δισ. δολαρίων με crypto - Πώς αποκαλύφθηκε
Το ζευγάρι διαφήμιζε τα σχέδιά του ως τρένο προς την «οικονομική ελευθερία» και την «απελευθέρωση» από την μισθωτή εργασία.

Η Σύνθια Πέτιον ισχυρίστηκε ότι η ιδέα να ξεκινήσει μια πλατφόρμα επενδύσεων για κρυπτονομίσματα της ήρθε ενώ βούρτσιζε τα δόντια της ένα πρωί, σαν «όραμα από τον Θεό». Έτσι, ίδρυσε το NovaTechFX το 2019 και δήλωσε ότι είναι «Αιδεσιμότατη CEO», προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε θρησκευόμενα μέλη της κοινότητας της Αϊτής στις ΗΠΑ, υποσχόμενη αποδόσεις έως και 200% μέσα σε ένα χρόνο.

Τα επόμενα τρία χρόνια, μαζί με τον σύζυγό της, Έντι συγκέντρωσαν επενδύσεις σε crypto αξίας 1 δισ. δολαρίων. Αλλά ήταν όλα μια απάτη - ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που στόχευε τα χρήματα από δεκάδες χιλιάδες επενδυτές, κυρίως φτωχούς μετανάστες, όπως διαπίστωσε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς.

Το 2022, καθώς το σχέδιο του ζεύγους επρόκειτο να αποκαλυφθεί, πούλησαν άμεσα το σπίτι τους στη Φλόριντα και μετακόμισαν στον Παναμά. Αμέσως μετά, το NovaTechFX κατέρρευσε. Την Πέμπτη, υποβλήθηκε μήνυση κατά ανώτατων στελεχών της NovaTech, ώστε να ανακτηθούν τα χρήματα που χάθηκαν ενώ οι Σύνθια και Έντι Πέτιον δεν θα μπορούν ξανά να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Νέα Υόρκη.

«Οι κατηγορούμενοι εξαπατούσαν επενδυτές που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη να αυξήσουν τα εισοδήματά τους και ήταν λιγότερο ικανοί να αντέξουν ένα οικονομικό πλήγμα. Το ζευγάρι διαφήμιζε τα σχέδιά του ως τρένο προς την "οικονομική ελευθερία" και την "απελευθέρωση" από την μισθωτή εργασία» αναφέρεται στην μήνυση. «Η Σίνθια Πέτιον γνώριζε ότι αυτοί που μεγάλωσαν μέσα στον πλούτο, δεν επενδύουν ποτέ σε τέτοια προγράμματα» προστίθεται.

Ενώ η Πέτιον παρουσιάστηκε ως θεοσεβής «ποιμένας» και «προστάτιδα» των χρημάτων των επενδυτών της, διακηρύσσοντας ότι «ο Ιησούς Χριστός θα μας σώσει» καθώς «ήταν ο καλύτερος μαρκετίστας στον κόσμο», στην ουσία χαρακτήριζε όσους της έδιναν χρήματα ως «ηλίθιους» και «πρόβατα», επεσήμανε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς σύμφωνα με το MarketWatch.

«Οι άνθρωποι που συμμετείχαν, τους ακολουθούσαν ασυνείδητα… Δεν σκέφτονταν. Απλώς συμφωνούσαν με όλα όσα τους έλεγαν», τονίζεται στην αγωγή που κατατέθηκε, όπου η Πέτιον περιέγραφε τον εαυτό της ως «φύλακα ενός ζωολογικού κήπου». Η απάτη της NovaTech γεννήθηκε από τις στάχτες της AWS Mining, η οποία κατέρρευσε το 2019.

Τότε, η Πέτιον είπε στους επενδυτές ότι τα χρήματά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο Παραγουάη που θα είχε αποδόσεις έως και 200% σε 15 μήνες. Ωστόσο, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για να γεμίσουν τις τσέπες των ανθρώπων που ηγούνταν της απάτης και να πληρώσουν τους προηγούμενους επενδυτές.

Καθώς το σχέδιο άρχισε να ξετυλίγεται, η Πέτιον και μερικοί... «συνεργοί της στο έγκλημα», προσποιούνταν ότι έλαβαν ένα τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης επενδυτών που ισχυριζόταν ότι το mining «έχει πάρει φωτιά» και είναι μεγάλη ευκαιρία για γρήγορα χρήματα. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια χάθηκαν μέσω της κομπίνας της AWS.

Μετά την κατάρρευση του AWS, ο Πέτιον ξεκίνησε τη νέα απάτη, αυτή τη φορά με επίκεντρο τη θρησκεία και θύματα τους εκκλησιαζόμενους Αϊτινούς. Με διαφημίσεις στα social media, η NovaTech δήλωνε πως προσέφερε υψηλές αποδόσεις, και τα κεφάλαια θα χρηματοδοτούσαν νέες επενδύσεις με υψηλά κέρδη. Από το σχεδόν 1 δισ. δολάρια που μαζεύτηκαν, μόνο περίπου 26 εκατ. δολάρια επενδύθηκαν στην πραγματικότητα.

Τον Μάιο του 2023, η NovaTech κατέρρευσε και οι επενδυτές δεν ήταν πλέον σε θέση να εξαργυρώσουν τα χρήματά τους, ενώ μάλιστα ένας συνταξιούχος οδηγός λεωφορείου έχασε 200.000 δολάρια στην απάτη. Συνολικά, 11.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης που εξαπατήθηκαν στο σχέδιο. Φέτος, ένας αριθμός επενδυτών κατέθεσε αγωγή 2 δισ. δολαρίων κατά των Πέτιονς και επιδιώκουν να ανακτήσουν τα χρήματά τους.

«Καθημερινά εργαζόμαστε επιμελώς για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να εξασφαλίσουμε τη συνεχή εμπιστοσύνη και ικανοποίηση των πελατών μας. Εάν τα χρήματά σας εξακολουθούν να διατηρούνται στην πλατφόρμα μας, σας ενθαρρύνουμε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας, ώστε να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε την πληρωμή σας», απαντά από την πλευρά της η Σίνθια Πέτιον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 2,1% η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2024 – Αυξημένες κατά 2,9% οι επενδύσεις

Saudi Aramco: Αναμένεται να αντλήσει 11,2 δισ. δολάρια από την πώληση μετοχών

Μακλούφ (ΕΚΤ) για επιτόκια: Ασαφές εάν υπάρξουν νέες μειώσεις ή πόσο θα γρήγορα θα γίνουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider