Στο 2,1% η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2024 – Αυξημένες κατά 2,9% οι επενδύσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 2,1% η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2024 – Αυξημένες κατά 2,9% οι επενδύσεις
Με ώθηση από τις επενδύσεις η ελληνική οικονομία κατέγραψε για άλλο ένα τρίμηνο ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 2,1% ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αύξηση κατά 2,1% παρουσίασε το ΑΕΠ της χώρας σε όρους όγκου το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 1,9% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2023.

Για άλλο ένα τρίμηνο η Ελλάδα παρουσιάζει πολλαπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση που σύμφωνα με την Eurostat παρουσίασαν κατά μέσο όρο ανάπτυξη 0,4% και 0,5% αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 η χώρα μας εμφάνισε τον έβδομο ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από την Μάλτα (4,6%), την Κροατία (3,9%), την Κύπρο (3,4%), τη Λιθουανία (2,9%), τη Σλοβακία (2,7%) και την Ισπανία (2,4%). Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η χώρας μας εμφανίζει τον ένατο ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως ο πήχης της ανάπτυξης για φέτος έχει τεθεί στο 2,5% από την κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν εκτιμάται στο 2,2%. Το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχιστούν οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης κατά επόμενα τρίμηνα που είναι και τα πιο δυνατά λόγω και του τουρισμού που όπως φαίνεται θα κινηθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Χατζηδάκης: Τα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαιώνουν την οικονομική πολιτική

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2024 επιβεβαιώνουν την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής και θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη των αναπτυξιακών, δημοσιονομικών στόχων του έτους», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό πολλαπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για την σύγκλιση και όχι οι μαγικές συνταγές που υπόσχονται κάποιοι άλλοι», συμπλήρωσε.

Στήριξη από τις επενδύσεις και την κατανάλωση

Η ανάπτυξη στηρίχθηκε από τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023 και κατά 7,1% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Παράλληλα, τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και κατά 0,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

1. Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,5%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,1%.

2. Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,5%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%.

Επισημαίνεται ότι καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον πρόσφατων τριμήνων της σειράς.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία για το 1 ο τρίμηνο 2024 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 2 τρίμηνο 2024 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πώς θα επηρεάσουν δάνεια και καταθέσεις οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

«Μάχη» για τα ευρωπαϊκά κονδύλια στη Ναυτιλία – Αυξάνονται οι πόροι για την πράσινη μετάβαση

Eurobank Equities: Οι παράγοντες για ένα «relief rally» στις τράπεζες - Νέα τιμή στόχος για Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider