Η δημόσια προσφορά μετοχών της Saudi Aramco αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αυτού του είδους συμφωνία των τελευταίων τριών ετών παγκοσμίως, η οποία θα χρηματοδοτήσει την πολυδάπανη προσπάθεια της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας να μετασχηματίσει την οικονομία της και να περιορίσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.
Η κυβέρνηση αναμένεται να πουλήσει σχεδόν 1,55 δισεκατομμύρια μετοχές προς 27,25 σαουδαραβικά ριάλια (7,27 δολάρια) η κάθε μία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Αυτό αντιπροσωπεύει discount 6% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας των 29 ριάλ.
Ενώ αυτή η τιμή βρίσκεται στο κάτω μισό του προτεινόμενου εύρους από 26,70 ριάλ έως 29 ριάλ, οι μετοχές της Aramco διαπραγματεύονται κάτω από το υψηλό του εύρους από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία την Κυριακή. Την Πέμπτη η μετοχή της Aramco έκλεισε στα 28,30 ριάλ, αφού έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω του ενός έτους.
Πρόκειται για μία μεταστροφή στρατηγικής από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας το 2019, όταν τα παγκόσμια κεφάλαια είχαν μείνει σε μεγάλο βαθμό μακριά και είχαν αφήσει την κυβέρνηση να εξαρτάται από τους τοπικούς επενδυτές.
Το ετήσιο μέρισμα της Aramco είναι στα 124 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο στον κόσμο. Η μετοχή της εταιρείας, ωστόσο, είναι ακριβή σε σύγκριση με τις μεγάλες δυτικές εταιρείες πετρελαίου.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πουλά μετοχές του μεγαθήριου του κρατικού πετρελαίου για να συγκεντρώσει κεφάλαια για φιλόδοξα σχέδια του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την αναμόρφωση της οικονομίας της χώρας.
Τα τεράστια σχέδια δαπανών σημαίνουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται πετρέλαιο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρόλο που το αργό διαπραγματεύεται περίπου στα 83 δολάρια το βαρέλι φέτος, η εταιρεία αποφέρει τεράστια μερίσματα, βοηθώντας την κυβέρνηση και ενισχύοντας την ελκυστικότητα της μετοχής για τους επενδυτές.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περίπου το 82% της Aramco, ενώ το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων κατέχει επιπλέον ποσοστό 16%. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μέτοχος μετά την προσφορά.
Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image