Ωραία όλα αυτά στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ο λαός έχει μία παροιμία που λέει «Όλο μέλι και από τηγανίτα τίποτα». Σημαντικά βήματα και αποφάσεις πάνε όλο και πιο πίσω. Από προθέσεις προφανώς όλα καλά, από ουσία; Και αν η αιτία είναι οι γερμανικές εκλογές που θα γίνουν Το φθινόπωρο, άντε καλά... Αν όμως είναι οι γαλλικές τότε άστα να πάνε... Αργούμε!
Και για να σοβαρευτούμε, το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη είναι προφανές ότι τα προβλήματα τα σπρώχνουν προς τα πίσω. Και εδώ που τα λέμε, στην Ε.Ε.,όποια πέτρα και να σηκώσεις, πρόβλημα βλέπεις. Τουλάχιστον δύο όμως εξ αυτών είναι εξαιρετικά μείζονος σημασίας.
Το πρώτο αφορά στα εμβόλια όπου οι ηγέτες αποφάσισαν λοιπόν επιτάχυνση, μεγάλες παραγγελίες κλπ. ΟΚ, αλλά κανονικά οσονούπω θα έπρεπε να αρχίσουμε να μιλάμε για την τρίτη δόση. Ποια τρίτη δόση που αυτή τη στιγμή σε πάρα πολλά κράτη υπάρχει πρόβλημα με τη δεύτερη δόση; Το λιγότερο... καλές οι προθέσεις και οι υποσχέσεις, αλλά να δούμε και ουσία. Πάλι καλά που η Ελλάδα είναι υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ αναφορικά με τα ρεφλέξ της κυβερνητικής δράσης. Ο εμβολιασμός προχώρα ταχύτερα από ότι σε πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης. Εδώ πάμε ικανοποιητικά. Αλλά σε κάθε περίπτωση η «διαχείριση» των εμβολίων παραμένει κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα…
Το δεύτερο μείζονος σημασίας θέμα είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Αλήθεια τι γίνεται με αυτές τις 5 χώρες που δεν έχουν επικυρώσει το ζήτημα των ίδιων πόρων; Δηλαδή δεν έχουν νομικά αποδεχθεί τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ; Ελεγαν πως το θέμα έπρεπε να λήξει το αργότερο ως το τέλος Μαΐου ούτως ώστε μέσα στον Ιούνιο η Κομισιόν να δανειστεί από τις αγορές.
Αλλά στη Σύνοδο το θέμα δεν «σηκώθηκε», όπως ίσως θα μπορούσε να είχε συμβεί. Και υπάρχουν τα κράτη τα οποία δεν έχουν στείλει ακόμα τα Σχέδια Ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία για τους ίδιους Πόρους από το Μάρτιο και έχει στείλει εγκαίρως (τον Απρίλιο) το δικό της Σχέδιο Ανάκαμψης. Ευελπιστώντας πως θα ενταχθεί στην 1η ομάδα κρατών τα σχέδια των οποίων θα εγκριθούν στο Ecofin του Ιουνίου…
Για να μη βάλουμε στο τραπέζι και ένα τρίτο θέμα. Aυτό των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν τώρα (δηλαδή εν μέσω πανδημίας) και αυτών που θα ισχύσουν την επόμενη μέρα. Θεωρητικά, η ρήτρα διαφυγής, δηλαδή το δικαίωμα ενός κράτους ελεύθερα να λαμβάνει μέτρα που σχετίζονται με την Πανδημία θα ισχύει και το 2022. Αλλά η επίσημη πολιτική απόφαση αναμένεται..
Όσο για τη μεγάλη κουβέντα του πώς θα αλλάξουν οι ασφυκτικοί και παρωχημένοι δημοσιονομικοί κανόνες από το 2023 και μετά, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα τα ελληνικά συμφέροντα, το μόνο που παραδέχθηκαν προσφάτως οι υπουργοί μετά τη Σύνοδο του Eurogroup είναι ότι η συζήτηση θα αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο και η πρόταση της Κομισιόν θα ανακοινωθεί στο τέλος του 2021. Άρα, για να ξαναθυμηθούμε τι λέει ο λαός, «ζήσε Μάη μου…».