Διεθνώς τα σύννεφα πυκνώνουν προμηνύοντας έναν, ακόμη, δύσκολο χειμώνα. Το νέο γεωπολιτικό μέτωπο στο Ισραήλ επιδεινώνει την πίεση και στο οικονομικό πεδίο, ειδικά για την Ευρώπη που προβλέπεται πως θα αναπτύσσεται με ασθενικό ρυθμό στο φάσμα του 1% λειτουργώντας σε συνθήκες υψηλού κόστους δανεισμού που είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί αμείωτο τους επόμενους μήνες. Και αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή της ΕΕ να επιστρέψει σε – σχεδόν αδιάλλακτα - αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες (τους οποίους δεν μπορεί παρά να τηρεί πιστά η Αθήνα ζητώντας απλά εξαιρέσεις όπως για τις αμυντικές δαπάνες ).
Ναι, η ελληνική οικονομία είναι πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα, αναμένονται αρκετά καλά νέα με επίκεντρο τις δύο αναμενόμενες αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους με τις οποίες εκτιμάται πως θα ανοίξει και ο δρόμος για την προσέλκυση «ώριμων» ξένων κεφαλαίων. Επιπλέον, πέπλο προστασίας δημιουργούν τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη. Τα στοιχεία ανθεκτικότητας καθρεφτίζονται και στα πραγματικά μεγέθη: ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύτερος της ΕΕ, η ανεργία μειώνεται, ενώ το ποσοστό ανόδου των τιμών όπως καταγράφεται στον δείκτη του πληθωρισμού είναι περιορισμένο.
Υπάρχει όμως και το «αλλά». Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι κοντά στο 10% και νέες πιέσεις εμφανίζονται στον πρωτογενή τομέα με μοχλό την κλιματική κρίση και τις πρόσφατες καταστροφές αλλά και το μέτωπο της διεθνούς κρίσης τιμών που δεν έχει εξαλειφθεί. Τούτο μπορεί να φέρει νέο πλήγμα όχι μόνο στα εισοδήματα, αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης μαζί με τις επενδύσεις (που συνιστούν από μόνες τους ένα στοίχημα με τις δαπάνες στο Σχέδιο Ανάκαμψης να έχουν υστέρηση 1,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο).
Υπάρχουν, λοιπόν, ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες, με επίκεντρο στην οικονομία το δίπολο ανατιμήσεων – υψηλών επιτοκίων αλλά και την ταχεία αποκατάσταση των πληγών των φυσικών καταστροφών. Οι δυσκολίες, αφορούν και στο κράτος που θα πρέπει υπό αυτές τις συνθήκες να δράσει αποτελεσματικά αλλά και να ισορροπήσει δημοσιονομικά, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο που να καλείται να συνεισφέρει στη στήριξη των εισοδημάτων με αυξημένες αμοιβές, όταν και αυτός θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης για εξαγωγές αλλά και για την παροχή υπηρεσιών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.