G20: Η ΕΕ φοβάται πως ενδεχόμενη συμφωνία Τραμπ-Ξι θα επιτευχθεί σε βάρος της

Viber Whatsapp Μοιράσου το
G20: Η ΕΕ φοβάται πως ενδεχόμενη συμφωνία Τραμπ-Ξι θα επιτευχθεί σε βάρος της
Η ΕΕ φοβάται ότι θα είναι ο μεγάλος ηττημένος εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Ξι Τζίνπινγκ καταλήξουν σε μια μεγάλη συμφωνία για το εμπόριο.

Η ΕΕ φοβάται ότι θα είναι ο μεγάλος ηττημένος εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Ξι Τζίνπινγκ καταλήξουν σε μια μεγάλη συμφωνία για το εμπόριο.

Οι πολιτικοί και οι ηγέτες των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο ευελπιστούν ότι ο Αμερικανός και ο Κινέζος πρόεδρος θα φτάσουν σε μια συμφωνία εκεχειρίας στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία που θα γίνει σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όπου η Κίνα θα δώσει εντολή στις εταιρείες της να αγοράσουν περισσότερο από τις Η.Π.Α. και λιγότερο από την Ευρώπη και θα χορηγήσει στις εταιρείες των ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση στην αγορά της.

«Φυσικά, αυτό θα ήταν κακό για την ΕΕ», δήλωσε η Σεσίλια Μάλμστρομ, επικεφαλής του τμήματος εμπορίου της ΕΕ, στο POLITICO, από τις Βρυξέλλες.

Η Μαλμστρόμ δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο Τράμπ και ο Ξι θα επιτύχουν μια ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι επακόλουθες εμπορικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα πρέπει να διαπραγματευτούν έναν τρόπο για αν πάνε μπροστά. Και ίσως να μην μας αρέσουν τα αποτελέσματα από τις συνομιλίες», είπε.

Σεσίλια Μάλμστρομ
Η Σεσίλια Μάλμστρομ

Δεν είναι ότι στην Ευρώπη αρέσει ο εμπορικός πόλεμος ή πως θέλει να συνεχιστεί.

Ορισμένες οικονομικές ομάδες και τράπεζες υποστήριξαν ότι οι επιχειρήσεις της ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από τη σινο-αμερικανική φιλονικία: Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυξήθηκαν καθώς οι Η.Π.Α. και η Κίνα επέβαλαν επιπλέον δασμούς ο ένας στον άλλο. Ωστόσο, οι πολιτικοί της ΕΕ γνωρίζουν ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να ανατρέψει την παγκόσμια οικονομία και την Ευρώπη μαζί της. «Θα ήταν καλό για ολόκληρο τον κόσμο αν αποκλιμακωθεί η κατάσταση, δήλωσε η Μάλμστρομ.

Ο φόβος είναι ότι η Κίνα προετοιμάζεται να προσφέρει μια ισορροπημένη συμφωνία που ωφελεί μόνο τις Η.Π.Α. και ότι ο Τράμπ θα τη δεχτεί, σημειώνουν οι διπλωμάτες της ΕΕ και οι αξιωματούχοι του εμπορίου.

«Προτείναμε στους Αμερικανούς φίλους μας να αντιταχθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μας στην Κίνα μαζί. Αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε. Θέλουν ολόκληρη τη λεία για τον εαυτό τους, δεν θέλουν να μοιραστούν τα λάφυρα», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Αυτό μάλιστα επιβεβαιώθηκε από διπλωμάτες δύο ακόμη χωρών της ΕΕ, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι Η.Π.Α. αρνούνταν ευγενικά τη βοήθεια της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της Κίνας και προσπαθούν τώρα να... εξαργυρώσουν μόνοι τους.

Οι ΗΠΑ τα θέλουν όλα

Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έδωσε πολλές ελπίδες στην προοπτική μιας συμφωνίας με την Κίνα τη Δευτέρα, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» ότι θα είναι ικανοποιημένος με την προσφορά της Κίνας. Ωστόσο, σε πολλούς στις Βρυξέλλες, αυτό μοιάζει περισσότερο με τη συνήθη τακτική του, της δημιουργίας πίεσης πριν από τη διαπραγμάτευση.

Την Τρίτη, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ Λάρι Κάντλοου δήλωσε ότι ο πρόεδρος βλέπει μια «καλή δυνατότητα» να επιτευχθεί συμφωνία με το Πεκίνο.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ότι το κινεζικό κομμουνιστικό κράτος μπορεί να κατευθύνει τη ζήτηση, όπως δεν μπορεί ποτέ να κάνει καμία κυβέρνηση σε ένα σύστημα ελεύθερης αγοράς. Η Κίνα θα μπορούσε να διατάξει τις εταιρείες της να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα των ΗΠΑ, ακόμη και αν είναι λιγότερο ανταγωνιστικά από τα ευρωπαϊκά προϊόντα, ανέφεραν.

«Είναι μια κομμουνιστική χώρα. Δίνουν εντολή και υπακούν [οι εταιρείες]», δήλωσε η Μάλμστρομ. «Μπορούμε μόνο να συμμορφωθούμε με τους διεθνείς νόμους και τα πρότυπα του ΠΟΕ. Στην Κίνα, έχουν τους δικούς τους τρόπους, μπορούν να το κάνουν αυτό. Φυσικά, αυτό θα ήταν κακό για την ΕΕ, αλλά αυτό θα ήταν επίσης κακό για ολόκληρο τον κόσμο».

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι αυτό είχε ήδη συμβεί, όταν η Κίνα διέταξε μεγάλο αριθμό αεροσκαφών Boeing, παρά αεριωθούμενα Airbus. «Δεν είναι μόνο ότι μπορούν, το έκαναν ήδη ... το έκαναν πέρυσι τον Ιούλιο, όταν η Κίνα ήθελε να δείξει στον Τραμπ ότι βοήθησαν με το έλλειμμα των ΗΠΑ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εν μέρει, οι ανησυχίες της Ευρώπης απορρέουν από το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολα μπορεί να παρασυρθεί ο Τραμπ σε μια συμφωνία κατά τη διμερή συνάντηση - ειδικά εάν οι σύμβουλοί του δεν έχουν χρόνο να παρέμβουν και να διατυπώσουν αντιρρήσεις.

Τραμπ-Γιούνκερ

Τον Ιούλιο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέληξε σε ειρηνευτική συμφωνία με τον Τραμπ, προσφέροντάς του κάτι παραπάνω από την προοπτική των εμπορικών συνομιλιών και των αυξημένων πωλήσεων σόγιας, τις οποίες η αγορά ήδη παρέδιδε. Όταν οι εμπορικοί σύμβουλοι του Τραμπ διατύπωσαν αντιρρήσεις και είπαν ότι η Ευρώπη δεν είχε κάνει παραχωρήσεις για το άνοιγμα της γεωργικής αγοράς, ήταν ήδη πολύ αργά, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε να βγει και να παρουσιάσει τη συμφωνία του στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Η Κίνα προσπαθεί σαφώς να αντιγράψει τον τύπο επιτυχίας του Γιούνκερ», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Νέο φόκους στην Ευρώπη

Ένας άλλος φόβος είναι ότι μια συμφωνία με την Κίνα θα δώσει στον Τραμπ νέα περιθώρια για να εστιάσει την προσοχή του και πάλι στην Ευρώπη. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, ο Τραμπ δεν παραιτήθηκε από το σχέδιό του να περιορίσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων της ΕΕ με την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων και η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας από τη General Motors ότι θα απολύσει περίπου 15.000 εργαζόμενους στη Βόρεια Αμερική δίνει πρόσθετα κίνητρα για κάτι τέτοιο.

Ο Τραμπ, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ, έχει την τάση να εκπληρώνει τη δασμολογική του απειλή για να ικανοποιήσει την εκλογική του βάση και να αποδείξει ότι προστατεύει θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Μπερντ Λαντζ, επικεφαλής της εμπορικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες προσφέρουν στην Ευρώπη την επιλογή μεταξύ αυτοπεριορισμού των εξαγωγών αυτοκινήτων ή αντιμετώπισης υψηλότερων δασμών.

«Μου είπαν πολύ καθαρά ότι αν δεν δεχθούμε τους όρους τους, τότε να βάλουμε τις ζώνες ασφαλείας μας γιατί έρχεται βροντή», είπε.

Ο Έκαρτ βον Ούνγκερ από τη γερμανική βιομηχανική ένωση BDI δήλωσε ότι «είναι πολύ πιθανό ότι θα έχουμε υψηλότερα τέλη εισαγωγής αυτοκινήτων στις Η.Π.Α.»

Η Ευρώπη προσπάθησε να σχηματίσει μια συμμαχία με την Ουάσιγκτον στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να αντιμετωπίσει αυτό που υποστηρίζει ότι είναι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, όπως επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την αγορά και κρατικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το Πεκίνο να δεσμευτεί σε μια ευρύτερη αγορά ανοιχτή σε όλες τις χώρες.

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν τις ελπίδες τους στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ, ο οποίος ενέκρινε προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, αλλά ο Τραμπ δεν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για πολυμερείς μεταρρυθμίσεις και έχει ακολουθήσει μια στρατηγική υπονόμευσης του συστήματος του ΠΟΕ.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ που ασχολείται με τις σχέσεις με την Κίνα δήλωσε ότι είναι μια «μοναδική στιγμή» να συμφωνήσουν τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ σχετικά με την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των κινεζικών εμπορικών πρακτικών. «Ό, τι και αν συμβεί στο Μπουένος Άιρες θα αποδυναμώσει αυτή την ορμή και θα είναι μια χαμένη ευκαιρία», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Υποστήριξε ότι ο Λάιτχάιζερ είναι η καλύτερη ευκαιρία της Ευρώπης. «Είναι ο καλύτερος φίλος μας», δήλωσε ο διπλωμάτης. «Αλλά είναι αρκετά καλός για να πείσει τον πρόεδρο;» αναρωτήθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider