Ινστιτούτο Ιfo: Eπαναδιαπραγματευθείτε τη συμφωνία για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ινστιτούτο Ιfo: Eπαναδιαπραγματευθείτε τη συμφωνία για το Brexit
Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit ζήτησε το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, προχωρώντας σε μια κρίσιμη παρέμβαση.

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit ζήτησε σήμερα Τρίτη το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, προχωρώντας σε μια κρίσιμη παρέμβαση, την ώρα που η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατευθύνεται προς το Βερολίνο – μετά τη Χάγη – για να συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ σε μια προσπάθεια να αναζητήσει συμβιβασμούς που θα ικανοποιήσουν τους επικριτές της υφιστάμενης συμφωνίας στη βρετανική βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του Ifo, που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα ινστιτούτα στη Γερμανία. «Αυτό πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η αποτυχία της συμφωνίας. Η συμφωνία πρέπει επίσης να γίνει αποδεκτή από το Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνει ο εμπειρογνώμονας του γερμανικού ινστιτούτου Gabriel Felbermayr.

«Από αυτή την άποψη, η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η σημερινή κατάσταση είναι «η καλύτερη συμφωνία και η μόνη δυνατή συμφωνία» δεν είναι σωστή» προσθέτει ο διευθυντής του τμήματος διεθνών οικονομικών του Ifo. «Τα στοιχεία του ινστιτούτου Ifo δείχνουν ότι ένα σκληρό Brexit θα αποδειχθεί δαπανηρό και για τις δύο πλευρές, ακόμα κι αν οι οικονομικές απώλειες για τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα είναι υψηλότερες από αυτές των άλλων 27 μελών της ΕΕ».

Το Brexit μειώνει την αξία της ένταξης στην ΕΕ για τα άλλα κράτη-μέλη της, προειδοποιεί ο Felbermayr. Αυτή η απώλεια υπερβαίνει τα ποσά που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην ΕΕ. Η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση αυξάνει σημαντικά την διαπραγματευτική δύναμη της ΕΕ στις διεθνείς διαπραγματεύσεις με την Κίνα και τις ΗΠΑ, για παράδειγμα.

«Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ifo με το Πανεπιστήμιο του Keio στο Τόκιο, για παράδειγμα, η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας χωρίς τη Βρετανία αξίζει 13% λιγότερο στην Ιαπωνία», σημειώνει ο Felbermayr. Το Brexit προκαλεί επίσης αναταράξεις στη λεπτή ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η Γερμανία χάνει έναν σημαντικό σύμμαχο ελεύθερου εμπορίου. Οι υποστηρικτές μιας προστατευτικής εμπορικής πολιτικής, από την άλλη πλευρά, θα ενισχυθούν από το Brexit.

«Από τη γερμανική και την ευρωπαϊκή προοπτική, θα ήταν σκόπιμο να προσφέρουμε στη Βρετανία πολιτική βούληση στην κοινή εμπορική πολιτική. Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με δικαίωμα ψήφου για τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου της ΕΕ. Ένα σημαντικό εμπόδιο για τους αντιπάλους της συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας σχετίζεται με τη μορφή της μεταβατικής τελωνειακής ένωσης. Η Βρετανία θα πρέπει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική, αλλά δεν θα έχει αξίωση αμοιβαιότητας μέσω τρίτων. Η λύση αυτή θα βοηθήσει και άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, που επιθυμεί να συμμετάσχει στην τελωνειακή ένωση, αλλά ούτε θέλει ούτε μπορεί να αναμένει πολιτική ολοκλήρωση» συμπεραίνει ο Γερμανός ειδικός.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο επρόκειτο να διεξαγάγει μια καθοριστική ψηφοφορία για τη συμφωνία με την ΕΕ, σήμερα Τρίτη, αλλά η πρωθυπουργός Μέι απέσυρε το νομοσχέδιο υπό το φόβο απόρριψή του, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει πρόσθετες «διαβεβαιώσεις» από την Ευρώπη για ζητήματα όπως η βόρεια Ιρλανδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider