Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε την Κίνα ότι «χειραγωγεί» το νόμισμά της, προχωρώντας εσκεμμένα στην υποτίμησή του. Η κατηγορία αυτή ήταν το «λάδι» που έπεσε στη «φωτιά» του εμπορικού πολέμου και την έκανε ισχυρότερη, ενώ διατυπώθηκε όταν η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που, όπως μεταδίδει το CNBC, εκτιμούν πως η κίνηση αυτή του Πεκίνου ήταν η απάντηση της Κίνας στις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ για νέους δασμούς 10% στα κινεζικά προϊόντα, από τον Σεπτέμβριο. Εάν αυτός ο γύρος δασμών επιβληθεί, τότε οι ΗΠΑ θα έχουν θέσει δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγουν από την Κίνα.
Οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη έχουν επιδοθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο σε έναν εμπορικό πόλεμο τεραστίων διαστάσεων, με απρόβλεπτες για την παγκόσμια οικονομία συνέπειες. Η εμπορική διένεξη που έχει διαχυθεί σε νευραλγικούς για την οικονομία κλάδους, όπως η τεχνολογία, είναι σαφές πως τώρα επεκτείνεται και στο μέτωπο των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
«Η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος επιβεβαιώνει τους φόβους για μια παρατεταμένη διένεξη ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο», εκτιμά ο David Cui, αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αρνήθηκε, ωστόσο, τη Δευτέρα πως η υποτίμηση του γουάν έρχεται ως απάντηση στους νέους δασμούς των ΗΠΑ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το Πεκίνο δεν έχει επιτρέψει την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στα 7 γουάν ανά δολάριο εδώ και πάρα πολύ χρόνια και συγκεκριμένα από την εποχή της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος
Οι ΗΠΑ κατηγορούσαν για χρόνια την Κίνα πως εσκεμμένα διατηρεί αδύναμο το γουάν, με απώτερο στόχο να καταστήσεις φθηνότερες τις κινεζικές εξαγωγές. «Η Κίνα χειραγωγεί την αγορά συναλλάγματος» είχε δηλώσει ο Μπιλ Κλίντον το 1994.
Από τότε η Κίνα κατόρθωσε να διώξει από πάνω της την ταμπέλα του «χειραγωγού», ωστόσο πάντοτε βρισκόταν στο ραντάρ του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Η ταμπέλα του χειραγωγού είναι περισσότερο συμβολική», επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου
«Όπως και να έχει, η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος προκάλεσε την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου», επιβεβαιώνουν οι αναλυτές της Citi και προβλέπουν πως «οι ΗΠΑ θα κάνουν πράξη τις εξαγγελίες τους και θα επιβάλλουν νέους δασμούς τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, οι δασμοί θα αυξηθούν άμεσα από το 10% στο 25%».
«Η Κίνα έχει ορισμένες καλές επιλογές για να ‘χτυπήσει’ ευθέως τις ΗΠΑ. Οι εν λόγω επιλογές έχουν ευρύτερη στόχευση από την επιβολή των δασμών. Μια από αυτές είναι η υποτίμηση του γουάν», σχολιάζει ο Julian Evans-Pritchard, αναλυτής της Capital Economics.