Βαριά «σύννεφα» πάνω από την οικονομία της Αργεντινής – Κατρακυλά το πέσο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαριά «σύννεφα» πάνω από την οικονομία της Αργεντινής – Κατρακυλά το πέσο
Το πέσο κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα απώλειες άνω του 17,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, παρά τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης βυθίζεται εκ νέου η Αργεντινή, κρίση η οποία οξύνθηκε μετά τη βαριά ήττα του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο Μάκρι διεκδικεί νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν την 27η Οκτωβρίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά την περασμένη Κυριακή από τον Αλμπέρτο Φερνάντες, μετριοπαθή περονιστή που έχει μετατραπεί στο φαβορί των εκλογών. Ο Μάκρι εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της χώρας μέχρι τον Οκτώβριο που τελειώνει επίσημα η θητεία του.

Το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής, το πέσο, κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα απώλειες άνω του 17,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, παρά τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Την περασμένη Παρασκευή, άλλωστε, Fitch Ratings και S&P Global προχώρησαν σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας, αυξάνοντας τους φόβους για μια νέα χρεοκοπία της.

Σήμερα, Δευτέρα, το κόστος δανεισμού της Αργεντινής έφτασε στις 319 μονάδες, ενώ το Χρηματιστήριο της χώρας – το οποίο μέτρησε απώλειες 30% την προηγούμενη εβδομάδα – παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Ο νικητής των εκλογών, Αλμπέρτο Φερνάντες, δήλωσε, στο μεταξύ, σήμερα, πως η Αργεντινή δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειο που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για δάνειο ύψους 57 δισ. δολαρίων που έλαβε πέρυσι από το ΔΝΤ η κυβέρνηση Μάκρι.

«Η Αργεντινή δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε. Θα βοηθήσουμε την κυβέρνηση Μάκρι να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της αποπληρωμής του δανείου με το ΔΝΤ», γνωστοποίησε ο Φερνάντες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο 24ωρα ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Νικολάς Δουχόβνε παραιτήθηκε. Νέος υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ερνάν Λακούνσα, υπουργός Οικονομίας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες και πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider