Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα
Τι προβλέπουν για πολιτικό σκηνικό και ιταλική αγορά ομολόγων οι αναλυτές.

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» αποτελεί η πολιτική κρίση στην Ιταλία για τους ανά τον κόσμο επενδυτές, με τους τελευταίους να επιχειρούν να «οχυρωθούν» έναντι της αυξημένης μεταβλητότητας που παρουσιάζουν εδώ και αρκετά καιρό τα ιταλικά ομόλογα.

«Είναι σχεδόν απίθανο να προβούμε σε πολιτικές προβλέψεις. Η κατάσταση είναι περίπλοκη», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Francesco Papadia, αναλυτής του think tank Bruegel και πρώην κορυφαίο στέλεχος της Bank of Italy.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, κατέθεσε την παραίτησή του, μετά την κατάρρευση του συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκα με το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων.

Τα επόμενα 24ωρα, άλλωστε, η ιταλική πολιτική τάξη θα παρελαύνει από το Μέγαρο του Κιριναλίου, την επίσημη κατοικία του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, όπου ποικίλοι πολιτικοί σχηματισμοί θα προτείνουν την συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Μπροστά σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας ο Florian Hense, στρατηγικός αναλυτής της Berenberg bank παρουσιάζει όλα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας, καθώς και την επίδραση των σεναρίων αυτών στην πορεία των ιταλικών ομολόγων.

Αναλυτικά:

Σενάριο 1ο

Συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος

Όσο περνούν οι ώρες, το εν λόγω σενάριο κερδίζει σημαντικές πιθανότητες. Εάν υλοποιηθεί, τότε το ιταλικό spread θα υποχωρήσει κάτω του 2%, καθώς με έναν τέτοιου είδους πολιτικού σχηματισμού, θα είναι εφικτή η συγκρότηση ενός ιταλικού προϋπολογισμού για το 2020 που θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το ιταλικό χρηματιστήριο θα πάρει τα πάνω του.

«Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι επενδυτές θα εκτιμήσουν τις προσπάθειες για δημοσιονομική πειθαρχία, ωστόσο ένας τέτοιος κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα μπορεί να μακροημερεύσει», προβλέπει ο Matteo Ramenghi, της UBS global wealth management.

Σενάριο 2ο

Συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να ορίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών για τους επόμενους μήνες, η οποία θα οδηγήσει την Ιταλία στις κάλπες, το 2020.

Και σε αυτό το σενάριο, το ιταλικό spread θα υποχωρήσει κάτω του 2%, αφού οι επενδυτές θα επικροτήσουν τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την κατάρτιση του ιταλικού προϋπολογισμού του 2020.

Σενάριο 3ο

Πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο και ελλείψει κάθε εναλλακτικού σχεδίου, ο Ματαρέλα δεν αποκλείεται να αποφασίσει να οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν το τέλος του έτους.

Εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, τότε το ιταλικό spread θα πάρει την ανιούσα και θα σκαρφαλώσει έως το 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider