Brexit: «Τα πάντα» θα κάνουν οι Εργατικοί για να αποφευχθεί η έξοδος χωρίς συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: «Τα πάντα» θα κάνουν οι Εργατικοί για να αποφευχθεί η έξοδος χωρίς συμφωνία

Ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό θα κάνει το Εργατικό Κόμμα για να αποτρέψει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, όταν επαναληφθούν οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων αύριο Τρίτη, σύμφωνα με δηλώσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κοινοβουλευτικοί που εναντιώνονται στο λεγόμενο «no-deal Brexit», οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται ενόψει της 31ης Οκτωβρίου, καταρτίζουν σχέδια να νομοθετήσουν για να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον να αποκλείσει αυτό το σενάριο.

Ο Τζόνσον αποφάσισε να περιορίσει τα περιθώρια δράσης της Βουλής των Κοινοτήτων ανακοινώνοντας ότι οι εργασίες της θα ανασταλούν για περίπου έναν μήνα ενόψει της προθεσμίας του Brexit. Ακόμη και εάν εγκριθεί σχέδιο νόμου για την αποτροπή της εξόδου χωρίς συμφωνία, ο Μάικλ Γκόουβ, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Τζόνσον, απέφυγε να δεσμευθεί χθες ότι θα εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ομιλία του στο Σάλφορντ, στη βόρεια Αγγλία, θα πει ότι η κίνηση του Τζόνσον να ανασταλούν οι εργασίες του κοινοβουλίου αποτελεί «επίθεση στη δημοκρατία στην οποία θα προβληθεί αντίσταση», σύμφωνα με αποσπάσματα του κειμένου που δημοσιοποιήθηκαν.

«Εργαζόμαστε μαζί με άλλα κόμματα για να κάνουμε τα πάντα, ότι χρειάζεται για να απομακρύνουμε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού», θα διαβεβαιώσει ακόμη ο Κόρμπιν.

Ο Τζόνσον δήλωσε στην εφημερίδα The Sunday Times ότι η επιλογή που έχουν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είναι είτε να συνταχθούν με τον Κόρμπιν, που κατ’ αυτόν θέλει «να ακυρώσει τη δημοκρατική λαϊκή ετυμηγορία και να βυθίσει τη χώρα στο χάος» ή με αυτούς που θέλουν «να προχωρήσουμε».

Ο Κόρμπιν θα τονίσει στην ομιλία του πως η μάχη για να αποτραπεί το Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα δοθεί ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ και αυτούς που θέλουν να παραμείνει.

«Είναι μια μάχη των πολλών εναντίον των λίγων που έκαναν πειρατεία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να μεταφέρουν ακόμη περισσότερη εξουσία και πλούτο σε αυτούς στην κορυφή», θα επιχειρηματολογήσει.

Πάνω από δέκα βουλευτές των Τόρις ενδέχεται να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία των Εργατικών, τόνισε ο πρώην υπουργός Ρόρι Στούαρτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News χθες.

Ο Τζόνσον θα συναντηθεί με κάποιους από τους αντάρτες σήμερα για να συζητήσουν τις προσπάθειές του με σκοπό να κλειστεί νέα Συμφωνία Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες, είπε ο Ντέιβιντ Γκοκ, επίσης πρώην υπουργός. Ο Γκοκ τόνισε και αυτός σε δηλώσεις του στο Sky News, ότι είναι έτοιμος να παραβεί την κομματική πειθαρχία για να εξασφαλίσει ότι θα αποτραπεί η αποχώρηση άνευ συμφωνίας.

Το κυβερνών κόμμα προειδοποίησε τους αντάρτες ότι πρακτικά θα θέσουν εαυτούς εκτός κόμματος, εάν ταχθούν υπέρ νομοσχεδίου για την αποτροπή του no-deal, ανέφερε το Sky News επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στους Τόρις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider