Ακίνητα Airbnb: Σε διπλό κλοιό οι ιδιοκτήτες από Σεπτέμβριο - Έρχονται σαρωτικές διασταυρώσεις  και ανατροπές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα Airbnb: Σε διπλό κλοιό οι ιδιοκτήτες από Σεπτέμβριο - Έρχονται σαρωτικές διασταυρώσεις  και ανατροπές
Στα «χέρια» της ΑΑΔΕ τα στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων – Ποιοι και πώς θα ελεγχθούν. Ποια νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι.

Με τις κρατήσεις στα ακίνητα τύπου Airbnb να «χτυπούν» κόκκινο και τα καταλύματα να έχουν εκτοξευθεί σε 224.860 σε όλη τη χώρα, ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός ετοιμάζεται να σφίξει τον κλοιό γύρω από ιδιοκτήτες και διαχειριστές ενώ στο τραπέζι μπαίνουν νέες παρεμβάσεις στο καθεστώς λειτουργίας και το φορολογικό πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO έχει ήδη λάβει όλα τα στοιχεία όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023. Έτσι, ο ελεγκτικός μηχανισμός έχοντας πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο διασταυρώσεις. Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδείς δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων και τη διάρκεια της εκμίσθωσης.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων. Παράλληλα οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Πρόστιμα

Το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ ανέρχεται ανά φορολογικό έτος στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

Νέες ομάδες

Στη διενέργεια των ελέγχων και διασταυρώσεων θα συμβάλλουν οι δυο νέες ομάδας κρούσης που συστήνει η ΑΑΔΕ:

1. Το κέντρο ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών. Αυτή η ειδικά σχεδιασμένη δομή θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο.

2. Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων που θα διαθέτει καινοτόμα εργαλεία όπως ανάλυση μεγάλων δεδομένων, συγκριτική αξιολόγηση, διαδικτυακές έρευνες και έλεγχοι ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.

Νέα μέτρα

Με νέες παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την στεγαστική κρίση και το ράλι που καταγράφεται στις τιμές των ενοικίων στην αγορά. Οι αλλαγές που βρίσκονται στα σκαριά προβλέπουν μεταξύ άλλων την επιβολή χρονικών περιορισμών στο πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων και αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν:

1. Μείωση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για όσους αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

2. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

3. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωσης άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

4. Μέγιστος αριθμός ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων, ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.

5. Αύξηση του αριθμού των φυσικών προσώπων με ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση που θα υποχρεωθούν να ανοίξουν βιβλία καθώς και κίνητρα σε ιδιοκτήτες προκειμένου να διαθέσουν τα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση.

Τι ισχύει σήμερα

Το πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που εφαρμόζονται από την αρχή του έτους προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

-Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη σύσταση ατομικών επιχειρήσεων. Επιβαρύνονται πλέον με ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ 13%.

-Σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», το οποίο κλιμακώνεται από 0,5 έως 10 ευρώ την ημέρα.

-Το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ανέρχεται στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στις 5.000 ευρώ.

-Τέθηκε όριο 60 ημερών στη διάρκεια μιας μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια.

-Στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider