«Φουντώνουν» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φουντώνουν» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία
Ο Guardian γράφει ότι υπάρχουν «πολύ ισχυρές φήμες» πως οι εκλογές θα προκηρυχθούν αυτήν την εβδομάδα.

Φουντώνουν όσο περνούν οι ώρες τα σενάρια για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τη Δευτέρα και είναι πιθανόν να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν για την προκήρυξη εκλογών, εάν ψηφίσουν κατά της κυβέρνησής του για το Brexit, σύμφωνα με την πολιτική ρεπόρτερ του BBC Laura Kuenssberg.

«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα τώρα ο Τζόνσον να υποβάλει ψήφισμα ζητώντας από τους βουλευτές να ψηφίσουν για εκλογές αυτήν την εβδομάδα. Αυτό θα συμβεί εάν οι αντικυβερνητικοί ψηφίσουν τον νόμο-όχι φυσικά αν χάσουν την ψηφοφορία!», ανέφερε η Kuenssberg.

Παράλληλα, η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του Guardian Jessica Elgot έκανε λόγο για «πολύ ισχυρές φήμες» ότι εκλογές θα προκηρυχθούν αυτήν την εβδομάδα για να διεξαχθούν πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου. «Πολύ ισχυρές φήμες στο Ουέστμινστερ σήμερα ότι εκλογές θα προκηρυχθούν αυτήν την εβδομάδα- με προφορική δέσμευση διεξαγωγής τους πριν από την 31η Οκτωβρίου», έγραψε στο Twitter.

  • Πιέσεις δέχεται η στερλίνα

Νέο γύρο πιέσεων δέχεται, στο μεταξύ, η στερλίνα, με την έλευση του Σεπτεμβρίου, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα που συνδέεται με το Brexit έχει μεγάλη επίδραση στην πορεία της βρετανικής οικονομίας. Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στα οικονομικά μεγέθη της βρετανικής οικονομίας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη Βρετανία για τον μήνα Ιούλιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά ετών. «Τα υψηλά επίπεδα οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των διεθνών εμπορικών εντάσεων, επιδρούν αρνητικά στη μεταποιητική δραστηριότητα της Βρετανίας», σχολιάζει ο Rob Dobson, διευθυντικό στέλεχος της IHS Markit.

  • Νέος γύρος πολιτικής αντιπαλότητας

Για την «πολεμική τακτική» που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσιμης εβδομάδας προετοιμάζονται οι βουλευτές τόσο του Remain και του Brexit.

Μέσα στην εβδομάδα θα καθοριστεί εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν θα έχουν πρόωρες κάλπες ή επιπλέον παράταση του άρθρου 50.

Προς στιγμήν αποφεύχθηκε ένας εμφύλιος πόλεμος στους Τόρις με την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον, να ακυρώσει την συνάντηση με την ομάδα των πάνω από 20 ανταρτών βουλευτών του, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα. Ένας εκ των ανταρτών βουλευτών των Τόρις, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ Γκοκ, που παραιτήθηκε αμέσως μετά την άνοδο του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, είναι ένας από αυτούς που πρόκειται να στηρίξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες στο κοινοβούλιο για την αποφυγή της εξόδου χωρίς συμφωνία.

«Σε κάποια στιγμή θα πρέπει να κρίνεις ανάμεσα στο προσωπικό σου συμφέρον και στο εθνικό συμφέρον. Και το εθνικό συμφέρον πρέπει να έρχεται πρώτο» δήλωσε σε συνέντευξή του, σχολιάζοντας την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να εφαρμόσει την απειλή του για απομάκρυνση των βουλευτών του που θα ψηφίσουν εναντίον της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Συντηρητικών ConservativeHome ο πρωθυπουργός πιθανώς να στοχεύσει σε μία διευθέτηση που θα στηρίζεται στην τροπολογία Γκράχαμ Μπράντι - την οποία είχε εγκρίνει η Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιανουάριο και ζητούσε την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με "εναλλακτικές ρυθμίσεις". Όπως υποστηρίζει η ConservativeHome, περισσότεροι από δύο στους πέντε βουλευτές θα στήριζαν τον Μπόρις Τζόνσον στην προώθηση μίας τέτοιας θέσης, ενώ σχεδόν οι μισοί θα αντιδρούσαν. Η υποστήριξη των βουλευτών του κόμματος μειώνεται στο ένα τρίτο στο ερώτημα εάν το backstop θα ήταν αποδεκτό με χρονικό περιορισμό.

Τις επόμενες ώρες θα γίνουν σαφείς οι κινήσεις που θα ακολουθήσει η διακομματική συμμαχία των βουλευτών που αντιτίθενται στο Brexit χωρίς συμφωνία, η οποία αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα ζητά από τον πρωθυπουργό να ζητήσει νέα παράταση στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Ακόμη και εάν μία τέτοια πρόταση περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων, κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη να έχει την ίδια τύχη και στη Βουλή των Λόρδων, διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Νομοθετική πρωτοβουλία με επικεφαλής τους βουλευτές των Τόρις, Όλιβερ Λέτουιν και Ντομινίκ Γκριβ, καθώς και τον σκιώδη υπουργό για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, που διέρρευσε στα βρετανικά μέσα προβλέπει την αναζήτηση μίας παράτασης του 'Αρθρου 50 από την ΕΕ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μία νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι μία συγκεκριμένη ημερομηνία του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider