Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα προκαλεί αλλά η Αθήνα δεν «τσιμπάει»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα προκαλεί αλλά η Αθήνα δεν «τσιμπάει»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι να βρεθεί κοινή λύση στο όλο ζήτημα.

Το μπαράζ δηλώσεων Ερντογάν και Τσαβούσογλου μέσα στο Σαββατοκύριακο αποδεικνύει πως η Άγκυρα έχει βάλει σκοπό να εγκλωβίσει ψυχολογικά την Αθήνα σε ένα παιχνίδι δημοσίων αντεγκλήσεων με αφορμή το Κυπριακό και τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Αθήνα να μην φαίνεται μέχρι στιγμής να «τσιμπάει».

Χαρακτηριστικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που απευθύνει αφενός πρόσκληση για διάλογο μέσω συνέντευξής του στην Καθημερινή, δηλώνοντας ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγες μέρες πριν το πρώτο ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, αφετέρου δηλώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι να βρεθεί κοινή λύση στο όλο ζήτημα.

Σε άλλη συνέντευξη (CNN Turk) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τα ρίχνει στην Κυπριακή κυβέρνηση κατηγορώντας την πως δεν προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου για την από κοινού αξιοποίηση των υδρογονανθράκων με την τουρκοκυπριακή πλευρά. «Η τουρκική πλευρά είναι εποικοδομητική, αλλά η ελληνοκυπριακή με την κακομαθημένη συμπεριφορά της λόγω του ότι είναι μέλος της ΕΕ και είναι η μόνη αναγνωρισμένη και έχει τη στήριξη κάποιων χωρών, θέλει να συνεχίσει. Ωστόσο είδαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει», υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα προκαλεί με την Αμμόχωστο

Η Άγκυρα συνεχίζει πάντως τις προσπάθειες εποικισμού της Αμμοχώστου, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που προβάλει η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Όπως παρατηρούν αναλυτές, η Τουρκία θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για το ενδεχόμενο διχοτόμησης στην Κύπρο, διαμορφώνοντας και το δικό της πλαίσιο διαπραγμάτευσης σε τυχόν επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ είναι σαφές πως θέλει να αδειάσει τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Ακιντζί, που δεν συμμερίζεται τον εποικισμό της Αμμοχώστου και να τον αποδυναμώσει έως ότου γίνουν οι εκλογές στα κατεχόμενα τον Απρίλιο του 2020.

Συνεχίζει η πίεση με τις NAVTEX

Η πίεση στην Αθήνα εκφράζεται και με τη δέσμευση περιοχών για ασκήσεις κι έρευνες στην περιοχή του Καστελλόριζου, όπως φάνηκε από τη δέσμευση με NAVTEX περιοχής η οποία ξεκινάει από τα δυτικά του Καστελλόριζου και εκτείνεται μέχρι και τα νότια της Ρόδου, όπου το ερευνητικό πλοίο «Μπιλίμ 2» θα πραγματοποιήσει «ωκεανογραφικές και κλιματολογικές» έρευνες μέχρι σήμερα.

Ο Ερντογάν και τα ανοιχτά μέτωπα με τη Δύση

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την προκλητική ρητορική απέναντι στην Κύπρο και σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις ανοιχτά του νησιού δηλώνοντας πως η Άγκυρα εξετάζει την πιθανότητα να στείλει και τρίτο ερευνητικό πλοίο στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ δηλώνει ανοιχτός στην πιθανότητα συνεταιρισμού για το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο με τις χώρες της Δύσης.

Η ρητορική Ερντογάν συνεχίζει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρεί πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Η πίεση που ασκεί στην Κύπρο αλλά και οι απειλές που εκτοξεύει για το προσφυγικό είναι μέσο πίεσης στη Δύση για παραχωρήσεις στη Συρία όπου ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί τη δημιουργία μιας ζώνης όπου θα μεταφερθούν εκατομμύρια πρόσφυγες αλλά και για περισσότερα κονδύλια στη διαχείριση του ζητήματος. Στο μεταξύ το τουρκικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τη δεύτερη συστοιχία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος s-400 δηλώνοντας πως στόχος είναι η ενεργοποίηση του όπλου τον Απρίλιο του 2020, παρά τις ενστάσεις της Ουάσιγκτον που για αντίποινα έχει αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Αθήνα δεν αντιδρά στις τουρκικές προκλήσεις

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις δηλώσεις της Τουρκικής ηγεσίας χωρίς να αντιδρά. Για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει λόγο ο Νίκος Δένδιας που πάντως δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί διάλογο με απειλές πολέμου.

«Είναι απολύτως ωφέλιμη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και η δική μου με τον ομόλογό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου», δήλωσε (ΤΑ ΝΕΑ) ο υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας παράλληλα ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μπορεί να δώσει ώθηση στη σχέση μας σε πολλούς τομείς. «Καθιστούμε ωστόσο σαφές ότι γνώμονας μας είναι το Διεθνές Δίκαιο που δεν ανέχεται απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις».

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της παρουσίας των δυο ηγετών στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider