Επιστρέφει στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον - Ανοίγει σήμερα το Βρετανικό Κοινοβούλιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρέφει στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον - Ανοίγει σήμερα το Βρετανικό Κοινοβούλιο
Ο Μπόρις Τζόνσον αντέδρασε χθες από την Νέα Υόρκη λέγοντας ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ανοίγει και πάλι τις πόρτες του σήμερα το Βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε «παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη» την αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου από τον Μπόρις Τζόνσον, εν όψει του Brexit.

Οι Βρετανοί βουλευτές επιστρέφουν σήμερα στο Ουέστμινστερ, όμως, η σημερινή δεν θα είναι μία «κανονική» Τετάρτη στην Βουλή και δεν θα υπάρξει η συνηθισμένη συνεδρίαση των ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό, εξήγησε ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου. Διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξουν υπουργικές δηλώσεις, καθώς και ερωτήσεις και επείγοντος χαρακτήρα συζητήσεις.

«Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δικαίωμα να περιμένουν ότι το Κοινοβούλιο θα αναλάβει τις ουσιώδεις λειτουργίες του, ότι θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, να καθιστά υπολόγους τους υπουργούς και να νομοθετεί κατά την βούλησή του», εξήγησε ο εμβληματικός Τζον Μπέρκοου.

Κοινοβούλιο κατά κυβέρνησης

Ο Μπόρις Τζόνσον αντέδρασε χθες από την Νέα Υόρκη λέγοντας ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία ωστόσο θα γίνει σεβαστή και τόνισε ότι πρόθεσή του παραμένει «να προχωρήσει» και «να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ενωση πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου».

Και σήμερα, θέλοντας να προεξοφλήσει την ατζέντα του Κοινοβουλίου, ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος και τενόρος του σκληρού Brexit δήλωσε ότι «τώρα που το Κοινοβούλιο συνέρχεται εκ νέου, πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά υλοποιώντας το Brexit».

Για τον Μπόρις Τζόνσον, που δεν έχει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «το προφανές είναι η προκήρυξη εκλογών». Το επανέλαβε και χθες από την Νέα Υόρκη στην σκιά της δικαστικής απόφασης.

Ο Τζόνσον θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο δεν κατόρθωσε να περάσει το κατάλληλο νομοθετικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση από το Κοινοβούλιο.

«Εχουμε ένα Κοινοβούλιο που δεν είναι ικανό να αναστείλει την λειτουργία του και δεν θέλει την προκήρυξη εκλογών», δήλωσε χθες.

Μέσω των εκλογών ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να θέσει σε εφαρμογή την στρατηγική του για το σκληρό Brexit. Αλλωστε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Συντηρητικό Κόμμα θα αναδεικνυόταν πρώτη πολιτική δύναμη σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν εκλογές μέχρι ο Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει αναγκασθεί να ζητήσει αναβολή της αποχώρησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αυτό θα τον αποδυναμώσει αρκετά, ώστε να μπορούν στην συνέχεια να τον εκθέσουν στο εκλογικό σώμα για την αθέτηση της υπόσχεσής του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider