«Πράσινο φως» σε πιλοτικά πλωτά φωτοβολταϊκά σε τεχνητές λίμνες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» σε πιλοτικά πλωτά φωτοβολταϊκά σε τεχνητές λίμνες
ananewasimes
Τη δυνατότητα εγκατάστασης έργων συνολικής ισχύος έως 80 MW, από πάρκα τα οποία δεν θα ξεπερνούν τα 8 MW το καθένα, δίνουν ρυθμίσεις στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ.

Τον δρόμο για την εγκατάσταση πιλοτικών πλωτών φωτοβολταϊκών σε τεχνητές λίμνες, τεχνητές λίμνες και τεχνητά υδάτινα σώματα, ανοίγει το ΥΠΕΝ με ρυθμίσεις που περιλαμβάνει στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση πριν από λίγα 24ωρα και τιτλοφορείται: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ έχει ήδη ενεργοποιήσει τη δυνατότητα για την εγκατάσταση έως 10 πιλοτικών πλωτών φωτοβολταϊκών, με ισχύ από 0,5 έως 1 MW, σε θαλάσσιες εκτάσεις. Με βάση τις ρυθμίσεις, θα μπορέσουν να εγκατασταθούν σε τεχνητές λίμνες πλωτά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος έως 80 MW, από πάρκα που δεν θα ξεπερνούν τα 8 MW το καθένα. Προϋπόθεση για την εγκατάσταση είναι οι λιμνοδεξαμενές ή οι τεχνητές λίμνες να μην εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας, ενώ οι ταμιευτήρες ή τα τεχνητά υδάτινα σώματα να έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις για χρήση ηλεκτροπαραγωγής συμπεριλαμβανομένου μεταλλείων, ορυχείων και λατομείων.

Επίσης, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί δεν δύναται να καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 5% της συνολικής επιφάνειας των τεχνητών υδάτινων σωμάτων.

Απευθείας συμμετοχή στην αγορά

Τα έργα θα συμμετέχουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και δεν δύναται να λάβουν λειτουργική ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αυτούς. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα υποβάλουν, έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η αίτηση θα περιλαμβάνει τη Βεβαίωση ή τη Βεβαίωση Ειδικών έργων που αφορά στο έργο το οποίο θέλουν να αναπτύξουν και το αίτημα για Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στην αρμόδια υπηρεσία.

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, η Διεύθυνση θα δημοσιεύει Πίνακα με τις υποβληθείσες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίες κατατάσσονται σύμφωνα με την ημερομηνία και τη σειρά υποβολής αιτήματος για Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), και θα εκδώσει και θα αποστείλει στους ενδιαφερόμενους στη βάση του Πίνακα τις σχετικές Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος.

Οι προθεσμίες

Αν η συνολική ισχύς των Βεβαιώσεων Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος δεν καλύπτει ισχύ 80 MW, τότε η αρμόδια Διεύθυνση συνεχίζει να παραλαμβάνει σχετικά αιτήματα μετά τη δημοσίευση του Πίνακα.

Η Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να εκδώσει έως 10 Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος ή, αν δεν καλυφθεί με αυτές η ανώτατη συνολική ισχύς των 80 MW, εκδίδει Βεβαιώσεις Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος για συνολική ισχύ έως την εξάντληση των 80 ΜW. Αν συμπληρωθεί η συνολική ισχύς, οι λοιπές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, παραμένουν ως επιλαχούσες.

Oι κάτοχοι της Βεβαίωσης Κατοχύρωσης Ενδιαφέροντος θα πρέπει εντός ενός μηνός από την έκδοση της Α.Ε.Π.Ο. να αιτηθούν τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή. Στη συνέχεια, εντός 4 μηνών από τη χορήγηση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, θα υποβάλουν πλήρες αίτημα για σύναψη της Σύμβασης Σύνδεσης προς τον αρμόδιο Διαχειριστή. Τέλος, εντός 6 μηνών από τη χορήγηση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, είναι απαραίτητο να καταθέσουν πλήρες αίτημα για έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης προς την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider