Τα έντομα δεν έχουν ακόμη κερδίσει τον… ουρανίσκο των Ευρωπαίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα έντομα δεν έχουν ακόμη κερδίσει τον… ουρανίσκο των Ευρωπαίων
insects food
Η κατανάλωση εντόμων ως εναλλακτική τροφή εξακολουθεί να αποτελεί δίλημμα σε όλο τον κόσμο.

Η κατανάλωση εντόμων ως εναλλακτική τροφή εξακολουθεί να αποτελεί δίλημμα σε όλο τον κόσμο, με τους υπουργούς της ΕΕ να επικρίνουν πρόσφατα την Ουγγαρία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της ΕΕ, για την αντίθεσή της στην χρήση εναλλακτικών τροφίμων.

Οι υπουργοί του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας συζήτησαν πρόσφατα τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία υποστηρίζει την προστασία των γαστρονομικών παραδόσεων της Ευρώπης από νέα τρόφιμα, όπως βρώσιμα έντομα και χορτοφαγικές εναλλακτικές λύσεις για τα γαλακτοκομικά και το κρέας.

Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η κατανάλωση εναλλακτικών προϊόντων για χορτοφάγους αντί του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των θαλασσινών έχει πενταπλασιαστεί από το 2011, αλλά οι καταναλωτές στην Ουγγαρία αντιστέκονται στην κατανάλωση εντόμων. Μια μελέτη που διεξήχθη πέρυσι διαπίστωσε ότι οι Ούγγροι καταναλωτές είναι πολύ πιο αρνητικοί την κατανάλωση εντόμων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία (60%) γνωρίζει τα πιθανά οφέλη του (διατροφική αξία και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος παραγωγής). Την ίδια στάση τηρεί και η Ρουμανία ενώ αντίθετα η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα που επέτρεψε την πώληση εντόμων ως διατροφικά προϊόντα.

Όμως, ενώ η Ευρώπη διστάζει σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης των εντόμων και την ένταξή τους στην διατροφή της, η Σιγκαπούρη ενέκρινε πρόσφατα την κατανάλωση 16 ειδών εντόμων, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ειδών σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας τα πιθανά θρεπτικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την κατανάλωση εντόμων.

Στο ενήλικο στάδιο, τα εγκεκριμένα είδη περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους γρύλων υψηλής πρωτεΐνης, ακρίδες και μέλισσες. Στο στάδιο της προνύμφης, υπάρχουν 3 είδη αλευροφόρων, και σκαθάρια ρινόκερου, καθώς και 2 είδη σκώρου.

Η Σιγκαπούρη επιθυμεί να εξερευνήσει πιο βιώσιμες πηγές τροφίμων καθώς τα έντομα απαιτούν πολύ λιγότερη γη, νερό και ζωοτροφές σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ζώα και παράγουν λιγότερες εκπομπές άνθρακα επίσης. Η κατανάλωση εντόμων θεωρείται επίσης ότι αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της επισιτιστικής ασφάλειας.

Τα έντομα τρώγονται σε 128 χώρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στο περιοδικό Scientific Reports, κυρίως σε ασιατικές χώρες, ακολουθούμενες από το Μεξικό και τα αφρικανικά κράτη.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εντόμων είναι το Μεξικό (450 είδη), η Ταϊλάνδη (272 είδη), η Ινδία (262 είδη), η ΛΔΚ (255 είδη), η Κίνα (235 είδη), η Βραζιλία (140 είδη), η Ιαπωνία (123 είδη) και το Καμερούν (100 είδη). Αν και η κατανάλωση εντόμων συχνά βασίζεται σε πολιτιστικές πρακτικές, παρουσιάζει συσχετίσεις με την κάλυψη γης, τη γεωγραφική παρουσία δυνητικά βρώσιμων εντόμων, το μέγεθος του πληθυσμού μιας χώρας και τα επίπεδα εισοδήματος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παγκόσμια αγορά εντόμων μπορεί να φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης για τα οφέλη των βρώσιμων εντόμων και των επενδυτικών πρωτοβουλιών για τη χρήση εντόμων σε τρόφιμα, ζωοτροφές, καλλυντικά, οργανικά λιπάσματα και φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Στην Ευρώπη, σταδιακά διάφορα είδη εγκρίνονται ως βρώσιμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το επιχείρημα της ενίσχυσης της επισιτιστικής ασφάλειας και της προώθησης βιώσιμων τρόπων αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Μία από τις πιο ολοκληρωμένες έρευνες στο είδος της που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 στο nature.com, εντόπισε 2205 είδη εντόμων, από 25 διαφορετικές τάξεις τα οποία θεωρούνται βρώσιμα. Αυτές οι τάξεις ποικίλλουν ως προς την παγκόσμια κυριαρχία τους μεταξύ των εδώδιμων ειδών εντόμων με τα κολεόπτερα να αποτελούν την επικρατέστερη τάξη, που αποτελεί το 32,0% των εδώδιμων ειδών εντόμων, ακολουθούμενα από τα υμενόπτερα (15,5%), τα λεπιδόπτερα (15,2%), τα ορθόπτερα (14,1%) και τα ημίπτερα (11,4%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιες χώρες σερβίρουν τα περισσότερα... έντομα – Η συμβολή τους στην επισιτιστική ασφάλεια και η απειλή της κλιματικής κρίσης

Τρώμε έντομα χωρίς να το γνωρίζουμε;

gazzetta
gazzetta reader insider insider