Η Άγκυρα ξεκινά γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 – Ο Δένδιας στη Λευκωσία για συντονισμό δράσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Άγκυρα ξεκινά γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 – Ο Δένδιας στη Λευκωσία για συντονισμό δράσεων
Η επίσκεψη αυτή ήταν προγραμματισμένη εδώ και μια εβδομάδα περίπου, αποκτά όμως ιδιαίτερη σημασία λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Κλιμακώνεται η ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την Άγκυρα να ετοιμάζει γεώτρηση εντός του οικοπέδου 7 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με το Γιαβούζ και σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει την τακτική της.

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο και το απόγευμα θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η επίσκεψη αυτή ήταν προγραμματισμένη εδώ και μια εβδομάδα περίπου, αποκτά όμως ιδιαίτερη σημασία λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και την επιδίωξη της Τουρκίας να ξεκινήσει γεώτρηση εντός του Οικοπέδου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο η Λευκωσία θα θέσει το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ενώ αύριο θα συνέλθει η τριμερής διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο, όπου αναμένονται νέες δηλώσεις καταδίκης της Τουρκικής πρακτικής στη ΝΑ Μεσόγειο. Η Αθήνα έχει λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις στήριξης από τις ΗΠΑ, μετά και την επίσκεψη Πομπέο που διατύπωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας στις παράνομες πρακτικές της Άγκυρας.

Το Γιαβούζ πάντως ετοιμάζεται για γεώτρηση εντός του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά τις προειδοποιήσεις Πομπέο, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχτούν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Εδώ και 48 ώρες το ΓΙΑΒΟΥΖ βρίσκεται στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει γεώτρηση. Εκτός από την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω των δηλώσεων Πομπέο, η Τουρκία βρίσκει απέναντι της την Ελλάδα και την Κύπρο, την Γαλλία και την Ιταλία που έχουν μισθώσει το θαλάσσιο οικόπεδο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ ανακοίνωση με την οποία καλεί την Άγκυρα να αποφύγει ενέργειες που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση και κλιμάκωση της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξέδωσε και το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών.

Εξελίξεις και στο Κυπριακό

Η κλιμακούμενη πάντως ένταση που προκαλεί η Άγκυρα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προκαλεί ανησυχία και στους διεθνείς θεσμούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να καλέσει τον επόμενο μήνα τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για τριμερή συνάντηση, ενώ τον Δεκέμβριο πιθανολογείται η διενέργεια μιας πενταμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή δηλαδή των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Πάντως η Λευκωσία αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη με αφορμή και τις τουρκικές απειλές για τον εποικισμό της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ξεκινάει σήμερα ο δεύτερος γύρος στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ

Σε συνέχεια της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών M. Πομπέο στην Ελλάδα και της αναβάθμισης της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ μέσω της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης, πραγματοποιείται αύριο ο δεύτερος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, μαζί με τον επικεφαλής της Αμερικανικής πλευράς, Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί, από πλευράς ΗΠΑ, μια διαδικασία ενίσχυσης της συνεργασίας τους με χώρες οι οποίες έχουν ειδικό γεωστρατηγικό βάρος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το εμπόριο, η οικονομία, οι επενδύσεις, η ασφάλεια, η ενέργεια, ο πολιτισμός και η παιδεία.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider