Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κυπριακή ΑΟΖ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κυπριακή ΑΟΖ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο όπου και θα μετάσχει στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου  - Αιγύπτου, η οποία αναμένεται να εκδώσει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης στις Τουρκικές κινήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το θρίλερ στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται με την Τουρκία να κλιμακώνει την επιθετικότητα της απέναντι στην Κύπρο. Το γεωτρύπανο Γιαβούζ ετοιμάζεται να τρυπήσει στο οικόπεδο 7 με την Άγκυρα να δείχνει πως αγνοεί τα μηνύματα που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την Αθήνα το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο όπου και θα μετάσχει στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, η οποία αναμένεται να εκδώσει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης στις Τουρκικές κινήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Χθες πάντως σε συνέντευξή του σε Αιγυπτιακή εφημερίδα ο Πρωθυπουργός χτύπησε νέο καμπανάκι στην Άγκυρα, δηλώνοντας πως «Παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και εμποδίζουν τις προσπάθειες για αμοιβαία επωφελείς σχέσεις. Προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες δυναμιτίζουν το θετικό κλίμα που είναι αναγκαίο ώστε να υπάρξει μια νηφάλια και εποικοδομητική σχέση μεταξύ των δύο κρατών».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη χθες στη Λευκωσία και είχε συναντήσεις τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για συντονισμό των ενεργειών Αθήνας - Λευκωσίας. Ο κ. Δένδιας μετέφερε και τα μηνύματα του Μάικ Πομπέο που έδωσε μια γεύση των Αμερικανικών σχεδιασμών για την περιοχή, μετά τη διήμερη παρουσία του στην Αθήνα, ενώ προχώρησε σε ένα σχεδιασμό κοινών δράσεων σε πολιτικό και νομικό επίπεδο των ενεργειών της Τουρκίας. «Οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας συνεχίζονται και δυστυχώς εντείνονται», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας που πάντως υποστήριξε ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της σε αυτό το θέμα.

Το θέμα παραπέμπεται στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ήρθε σε συννενόηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και το θέμα των Τουρκικών προκλήσεων έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου του Συμβουλίου για να υπάρξει συλλογική τοποθέτηση υπό το φως των νέων προκλήσεων. Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να προβεί σε ενημέρωση για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για την πρόθεση επέμβασης με γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο, θα συζητηθεί το θέμα από τους ηγέτες και θα υπάρξει σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που θα εκδοθούν με την ολοκλήρωσή του. Θα έχει προηγηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί

«Ως Τουρκία είμαστε στην Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της 'Τδβκ'(ψευδοκράτος) και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους. Πρώτα ο Αλλάχ σήμερα ή αύριο το πρωί το Γιαβούζ θα ξεκινήσει τη νέα του γεώτρηση. Θα ξεκινήσει να τρυπά. Ανά πάσα στιγμή θα έρθει η είδηση», είπε πάντως χθες ο Τούρκος υπουργός ενέργειας, την ώρα που η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί και στο Αιγαίο όπου χεθς, τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι. Η τακτική της Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και της Ρωσίας που με ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών, ζητά από την Τουρκία να απέχει από τα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider