Ο μισός πληθυσμός της γης κινδυνεύει να ζήσει σε συνθήκες αφόρητης ζέστης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο μισός πληθυσμός της γης κινδυνεύει να ζήσει σε συνθήκες αφόρητης ζέστης
Μεγάλες περιοχές του πλανήτη θα αναγκαστούν να υποστούν θερμοκρασίες οι οποίες θα είναι μετά βίας βιώσιμες.

Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν να ζουν σε συνθήκες αφόρητης ζέστης τα επόμενα 50 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η μελέτη κάνει μια εκτίμηση για τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι το 2070 σημειώνοντας ότι περίπου 1 έως 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να υποστούν αφόρητη ζέστη και αυτό θα μπορούσε να είναι περίπου το ένα τρίτο του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού εκείνη την εποχή (και το 50% του σημερινού).

Ο Marten Scheffer του Πανεπιστημίου Wageningen στις Κάτω Χώρες και ένας από τους συντελεστές της μελέτης δήλωσε στο Associated Press ότι οι προβολές αυτές είναι προδιαγράφουν συνθήκες ακατάλληλες για τους απλούς, για τους φτωχούς αλλά και για τον μέσο πολίτη. Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που θα επηρεαστεί θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αυξηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός και τα επίπεδα εκπομπών άνθρακα.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν, έτσι ώστε οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες να μην αυξάνονται πέραν των περίπου 52 έως 59 βαθμών Φαρενάιτ ετησίως, συνθήκες στις οποίες οι άνθρωποι κατάφεραν να ευδοκιμήσουν τα τελευταία 6.000 χρόνια, ανέφερε η USA Today.

Οι ερευνητές εξέτασαν περιοχές που είναι πιο πιθανό να βιώσουν αυτή την αλλαγή και υπολόγισαν ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν εκεί τα επόμενα 50 χρόνια.

Η μελέτη αναφέρει ότι μεγάλες εκτάσεις της Αφρικής, της Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Αυστραλίας είναι πιθανό να δουν τη θερμοκρασία τους να αυξάνεται σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα που επικρατούν σε περιοχές όπως είναι η έρημος της Σαχάρας (όπου η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 84 βαθμούς Φαρενάιτ).

Μεγάλες περιοχές του πλανήτη θα αναγκαστούν να υποστούν θερμοκρασίες οι οποίες θα είναι μετά βίας βιώσιμες, ο Scheffer στην USA Today. Όπως εκτίμησε, αυτό δεν θα έχει μόνο καταστροφικές άμεσες επιπτώσεις αλλά θα αφήνει και τις κοινωνίες ακάλυπτες στην αντιμετώπιση μιας μελλοντικής κρίσης ή μιας νέας πανδημίας.

Το μόνο πράγμα που μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία είναι η ταχεία μείωση των εκπομπών άνθρακα, υπογραμμίζει.

Με πληροφορίες από το Business Insider.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider