Ανοιχτό το ενδεχόμενο το Oruc Reis να συνεχίσει τις έρευνες άφησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δηλώνοντας σήμερα ότι «η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Ουρούτς Ρέις στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι η επιστροφή του πλοίου έγινε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργασιών του.
Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού, «λες και δεν υπήρχε κανένα άλλο νησί για τον εορτασμό», όπως είπε. «Ασφαλώς μας ενοχλεί αυτό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ακάρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να σταματήσει την «προκλητική συμπεριφορά» της που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και είπε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να «ξελογιάζονται» από τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Ταυτόχρονα όμως, ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο «το συντομότερο δυνατόν», λέγοντας ότι η Άγκυρα θέλει την επίτευξη πολιτικών λύσεων μέσω ειρηνικών μεθόδων. Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, στρατιωτικοποιώντας 18 νησιά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η ένταση και να σαμποτάρεται ο διάλογος.
Ανοιχτή σε διάλογο η Τουρκία χωρίς όμως προϋποθέσεις
Το γεγονός ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή στον διάλογο επανέλαβε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζοντας ωστόσο ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει χωρίς καμία προϋπόθεση.
«Αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τούρκος υπουργός.
Ο κ. Τσαβούσογλου δεν έδωσε καμία διευκρίνιση, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.