Ισραήλ: Οι Άραβες αναδεικνύονται ρυθμιστές στην πολιτική σκηνή

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ισραήλ: Οι Άραβες αναδεικνύονται ρυθμιστές στην πολιτική σκηνή
Δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής στις ισραηλινές εκλογές. Η αντι-Νετανιάχου συμμαχία είναι πολύ κοντά να κερδίσει την εξουσία και ο Μανσούρ Αμπάς, ο ηγέτης του μικρού αραβικού κόμματος Ρα'αμ γίνεται ο ρυθμιστής των πραγμάτων.

Οι εκλογές της; 23ης Μαρτίου στο Ισραήλ υπήρξαν αρκετά πολωτικές για την διακυβέρνηση Νετανιάχου. Τα αποτελέσματα ως τώρα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής και οι συμμαχίες στην Κνεσσέτ θα είναι καθοριστικές. Σε αυτό  συμβάλλει αρκετά και το εκλογικό σύστημα, όπου κυριαρχεί μια παραλλαγή της εκλογικής μεθόδου Ντ’Οντ, η μέθοδος Μπάντερ-Όφερ. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα κατανομής εδρών, μπορούν κόμματα ύστερα από συμφωνία μεταξύ τους, να χρησιμοποιήσουν τα υπόλοιπά τους αθροιστικά σαν να ανήκουν στην ίδια εκλογική λίστα. Με λίγα λόγια, οι πολιτικές δυνάμεις στην Κνεσσέτ συμμαχούν από πριν και ενώ η μέθοδος Μπάντερ – Όφερ τυπικά επιβραβεύει τα δημοφιλή κόμματα, στην πράξη μπορεί να φέρει κόμματα μεσαίας ή και χαμηλής εκλογικής απήχησης να παίζουν ρόλο ρυθμιστή. 

Η συμμαχία ενάντια στον Νετανιάχου και ο ρόλος των Αράβων

Μέχρι στιγμής το Λικούντ του Νετανιάχου αποτελεί το κατεξοχήν ισχυρό κόμμα του Ισραήλ με 30 έδρες (από τις 120 της Κνεσσέτ) και τα σύμμαχα κόμματά του προσφέρουν άλλες 22. Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων και όσων ήρθαν μέσω email, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα δεν προσμένεται να αλλάξει ριζικά το αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά η συμμαχία που ορίζεται ως αντι-Νετανιάχου έχει αυτή τη στιγμή την περισσότερες έδρες αλλά καμιά από τις δύο μεγάλες συμμαχίες δεν κερδίζει την απαραίτητη πλειοψηφία των 61 εδρών. Οι μόνοι που δεν μπήκαν σε συζητήσεις για την κατανομή των υπολοίπων τους με βάση το σύστημα Μπάντερ – Όφερ είναι το νέο δεξιό κόμμα Γιαμίνα του Ναφτάλι Μπένετ που έχει 7 έδρες και η Λίστα των Ενωμένων Αράβων (γνωστή στα εβραϊκά ως Ρα’αμ, δηλαδή Κεραυνός) με 4 έδρες.

 

insider

 

Η Ρα’αμ έφυγε από την μεγάλη συμμαχία όλων των Αραβικών κομμάτων του Ισραήλ, στις 28 Ιανουαρίου, λόγω  πολιτικών διαφορών, σπάζοντας μια συμμαχία σχεδόν 20 ετών. Ο ηγέτης του Ρα’αμ ο Μανσούρ Αμπάς, εντάσσεται στο συντηρητικό ισλαμικό τόξο και έχει μετακινήσει το κόμμα του πολιτικά λίγο πιο μακριά από τα πιο «σκληρά» φιλοπαλαιστινιακά κόμματα, αντιμετωπίζοντας το παλαιστινιακό με μια περισσότερο πραγματιστική προσέγγιση. Ο Αμπάς, παρόλο που διακηρύσσει τη λύση των 2 κρατών, θεωρεί ότι οποιαδήποτε προσέγγιση ενδυναμώσει τις Παλαιστινιακές-Ισραηλινές σχέσεις προς επίλυση του παλαιστινιακού θα πρέπει να ενισχυθεί. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, σήμερα το πρωί στο Τελ Αβίβ συναντήθηκε ο Γιάιρ Λαπίντ - αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Γιες Ατίντ- και ο Μανσούρε Αμπάς, ο ηγέτης του Ρα'άμ, για να συζητήσουν την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης η οποία θα σημάνει ριζική αλλαγή στην πολιτική του Ισραήλ.

 

insider

 

 

Σύμφωνα με όσα επικαλείται η μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, οι άξονες συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών είναι οι εξής:

•    Η προώθηση της αναγνώρισης των Βεδουίνικων περιοχών στην έρημο Νεγκέβ

•    Την ανάκληση του «νόμου Κάμινετζ» για την έρημο Νεγκέβ και τη Γαλιλαία. Ο νόμος Κάμινετζ ή επίσημα ο νόμος 116 για τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του Ισραήλ, είναι μια σειρά διατάξεων που εισήχθη στην ισραηλινή πολιτική το 2017 και επέτρεπε παράνομες κτίσεις κτιρίων και δρόμων στις περιοχές που διεκδικεί η Παλαιστίνη, με τις οποίες επεκτείνονταν το εποικιστικό σχέδιο των Ισραηλινών για την κατάληψη παλαιστινιακών εδαφών. 

•    Το πάγωμα των συζητήσεων για τη λύση ενιαίου κράτους.

•    Το άνοιγμα συζητήσεων για την παύση των διακρίσεων απέναντι στους Άραβες στην ισραηλινή κοινωνία.

Η συνάντηση αυτή, αναφέρει η Χααρέτζ, έγινε σε κλίμα συμφωνίας και αναμένεται σήμερα και μια σειρά συναντήσεων από την πλευρά του Γιάιρ Λαπίντ με τους ηγέτες των υπόλοιπων αραβικών κομμάτων για να δουν αν υπάρχει περιθώριο ευρύτερης συσπείρωσης και σύμπλευσης με τον Αμπάς χωρίς αναταράξεις. 

Εν αναμονή των εξελίξεων που ίσως σημάνουν μια ριζική πολιτική αλλαγή στην ισραηλινή πολιτική, η ανάδειξη του παλαιστινιακού ζητήματος σε κεντρικό ρυθμιστή -παρόλη την αποσιώπηση του από τον δημόσιο λόγο των τελευταίων μηνών- και η ξαφνική «εξαφάνιση» του κορονοϊού ως αιτίας για όλες τις εξελίξεις, δείχνουν  τα όρια των άτεγκτων πολιτικών επιλογών σε έναν κόσμο που είναι πλέον πιο ρευστός.  

  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider