Για ένα από τα δέκα κορυφαία ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 40 ετών εξαιτίας των συνεχόμενων υψηλότατων θερμοκρασιών για πολλές μέρες, έκανε λόγο αναφορικά με τον καύσωνα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του στον τ/σ «Σκάι»
«Αυτό δημιουργεί πολλά ζητήματα και στο γενικό πληθυσμό αλλά εγείρει και κάποια θέματα που εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε και αφορά στις πυρκαγιές, διότι ο καύσωνας αυτός θα συνοδευτεί από δυτικούς ανέμους και αυτό μας δημιουργεί προβληματισμό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες να είμαστε προσεκτικοί και να περάσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ προσέθεσε ότι είναι όλος ο κρατικός μηχανισμός σε επιφυλακή.
Σχετικά με την πανδημία ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα, σε κάποιες περιοχές το ιικό φορτίο είναι αυξητικό, και για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σε κάποιες περιοχές η κατάσταση έχει ξεφύγει τονίζοντας ότι ειδικά στην Ίο η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη.
«Ειδικά στις νέες ηλικίες η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το πρώτο μας μέλημα είναι να δρομολογήσουμε τους ελέγχους που χρειάζονται, και μάλιστα η Ίος έχει ενισχυθεί με προσωπικό με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα δεν είναι ο γηγενής πληθυσμός, σε αυτά τα νησιά η μεγάλη αύξηση προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης, διασκέδασης», επισήμανε, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό που φταίει είναι ότι σε αυτά τα νησιά υπάρχει ασυδοσία, όχι συνολικά όμως, καθώς όπως είπε, υπάρχουν επιχειρηματίες σοβαροί που λειτουργούν επαγγελματικά. αλλά υπάρχουν και οι λίγοι που κάνουν τη διαφορά.
«Όταν κάποιος ταξιδεύει από εδώ με PCR αρνητικό αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επωάζει ο ιός, φτάνει εκεί και όταν δεν υπάρχουν μέτρα και έχουμε τις εικόνες και τις καταστάσεις που εσείς αναδεικνύετε ο ιός καλπάζει», σημείωσε.
Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν κόκκινες περιοχές αλλά περιοχές που είναι επιβαρυμένες και διεμήνυσε ότι αν δουν ότι η κατάσταση ξεφεύγει με συνεχείς νέες συρροές και δεν μπορούν να στεγανοποιήσουν τις υπάρχουσες θα χρειαστεί να πάρουν μέτρα, όπως αυτά της Μυκόνου, εξέλιξη που όμως απεύχονται.
Αναφορικά με τη Μύκονο είπε ότι όταν είδαν ότι μέσα σε 3-4 μέρες οι συρροές των κρουσμάτων δεν ήταν νέες, άρα παρατήρησαν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων, τότε μέσα σε 8 μέρες την ξανάνοιξαν. Αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακλείσει η Μύκονος εάν χρειαστεί, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς ωστόσο ξεκαθάρισε ότι είναι μια εξέλιξη που απεύχονται να συμβεί.
«Η Αστυνομία είναι εκεί, δεν μπορεί σε ένα 24ωρο σε κάθε μπαρ, κλαμπ, σε κάθε πάρτι να είναι κι ένας αστυνομικός. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών σε αυτά τα νησιά κάνουν εξαιρετική προσπάθεια και πρέπει να τους αναγνωριστεί», σημείωσε.
Ο κ. Χαρδαλιάς διεμήνυσε ότι δεν θέλουν να πάρουν κανένα μέτρο, δεν στοχοποιούν τα νησιά, ωστόσο αυτό που λένε είναι ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή.
«Όταν όμως δούμε ότι υπάρχει τέτοια έξαρση που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές προφανώς και πάνω από οτιδήποτε άλλο είναι η προφύλαξη αυτών των ανθρώπων και βεβαίως θα πάρουμε μέτρα», τόνισε.
Ακόμη, επανέλαβε ότι «από την πρώτη στιγμή αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι το μόνο που σκέφτεται είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητές μας, πάνω και πέρα από όλα είναι ο άνθρωπος».
Παράλληλα ανέφερε ότι γίνεται ιχνηλάτηση στη Μύκονο, ωστόσο όταν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να στεγανοποιήσουν τις συρροές δηλαδή δεν έχουν πραγματική πληροφόρηση είναι έτοιμοι να πάρουν και μέτρα. «Όταν έχουμε εικόνα, έχουμε τα εργαλεία να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον πληθυσμό», είπε ενώ γνωστοποίησε ότι το 41% των κρουσμάτων στην Κρήτη προέρχεται από κοινωνικές συναθροίσεις.
«Μέσα από την ενημέρωση ούτε τελεσίγραφα δίνουμε, ούτε απειλούμε κάποιους, ούτε στοχοποιούμε περιοχές, ούτε τιμωρητική διάθεση έχουμε. Μεταφέρουμε την αγωνία των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα μας», επισήμανε ο κ. υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Σχετικά με τις φωτιές, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η Πολιτική Προστασία πήρε ένα βάρος μιας ευθύνης που δεν της αναλογεί, δεν είναι στις αρμοδιότητές της, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Αττική που αφορούσε 18 περιοχές οι οποίες στις προσομοιώσεις της Πυροσβεστικής έδειχναν ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολύ μεγάλα προβλήματα.
«Δεκαοκτώ περιοχές μαζί με το Τατόι, το Σέιχ Σου, την Αρχαία Ολυμπία, προχωρήσαμε σε καθαρισμούς, σε διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση που μπορεί να συμβεί οτιδήποτε θα μπορέσουμε να συνδράμουμε. Η φωτιά η μεγάλη, το κομμάτι που πέρασε μέσα από τον Διόνυσο, το οποίο καταφέραμε και το ανασχέσαμε λίγο πριν φύγει για την Πεντέλη, ήταν ένα κομμάτι από τα 18 και αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί από την Πολιτική Προστασία τα αποτελέσματα θα ήταν χειρότερα και σε ό,τι θα αφορούσε την ανθρώπινη περιουσία αλλά και στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι η φωτιά δεν ήταν έρπουσα, αν ήταν θα δημιουργούσε τεράστια θερμικά φορτία.
«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία προχωρήσαμε και διανοίξαμε με συνοπτικές διαδικασίες και με βάση τα εργαλεία που μας δίνει ο νόμος 4662, την οδό Απόλλωνος, ως δρόμο διαφυγής ώστε να μπορεί ο κόσμος και να νιώθει αλλά και να είναι ασφαλής. Πιλοτικά τρέχουμε αυτό το πρόγραμμα- αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει πολλά περιθώρια από το να είμαστε στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών», επισήμανε.
Ακόμη, ανέφερε ότι κάθε μέρα κατά μέσο όρο ξεσπούν 50-52 φωτιές, ενώ γνωστοποίησε ότι η Αττική τον Ιούλιο έχει μπει 15 φορές σε πορτοκαλί. «Ο μέσος όρος της 15ετίας είναι 6,6 με μέγιστο αριθμό το 2009 που μπήκαμε 11 φορές- μέχρι σήμερα έχουμε μπει 15 φορές, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και εμείς πρέπει να τρέξουμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα», σημείωσε.
Τέλος σχετικά με την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το ΚΥΣΕΑ ψήφισε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μη στρατιωτικό στην ιστορία της Ελλάδας, που αφορά στη θωράκισή μας από την κλιματική αλλαγή, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ- 1,7 δισεκατομμύρια, που αφορά στην Πολιτική Προστασία, στην άμυνά μας για κλιματική αλλαγή και κινείται σε 4 επίπεδα, στο κομμάτι της πρόληψης, της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης αλλά και της βραχείας αποκατάστασης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ