Σουδάν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, επεκτείνεται το κίνημα πολιτικής ανυπακοής κατά του πραξικοπήματος

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σουδάν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, επεκτείνεται το κίνημα πολιτικής ανυπακοής κατά του πραξικοπήματος
Διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα στους δρόμους στο Σουδάν διαμαρτυρόμενοι για το πραξικόπημα και τη σύλληψη υψηλόβαθμων πολιτικών αξιωματούχων.

Διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα στους δρόμους στο Σουδάν διαμαρτυρόμενοι για το πραξικόπημα και τη σύλληψη υψηλόβαθμων πολιτικών αξιωματούχων, ενώ συνεχίζεται και το κίνημα πολιτικής ανυπακοής.

Πολλές χώρες έχουν καταγγείλει το πραξικόπημα του στρατού μετά την ανακοίνωση τη Δευτέρα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν για τη διάλυση όλων των πολιτικών θεσμών και τη σύλληψη των πολιτικών αξιωματούχων από τον στρατό. Τα γεγονότα αυτά διέκοψαν τη δημοκρατική μετάβαση του Σουδάν, η οποία είχε ξεκινήσει μετά την εξέγερση του 2019 και την ανατροπή του Όμαρ αλ Μπασίρ.

Στους δρόμους του Χαρτούμ οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν σήμερα το πρωί, αν και η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν κάποια από τα οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές, ενώ συνέλαβαν και κάποιους εξ αυτών. Μέχρι στιγμής τέσσερις διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από σφαίρες, σύμφωνα με γιατρούς.

«Πολιτική ανυπακοή»

Η σουδανική πρωτεύουσα είναι από τη Δευτέρα νεκρή πόλη, αποκομμένη από τα προάστιά της στην άλλη πλευρά του Νείλου από στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις γέφυρες της πόλης.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, που είναι κλειστό από τη Δευτέρα, θα επαναλειτουργήσει σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας του Σουδάν Ιμπραχίμ Αντλάν, αν και χθες είχε επισημάνει ότι οι πτήσεις αναστέλλονται «έως τις 30 Οκτωβρίου».

Παράλληλα το κίνημα πολιτικής ανυπακοής, που ξεκίνησε η Δευτέρα, έχει επεκταθεί με τα περισσότερα εργατικά συνδικάτα να κηρύσσουν «εθνική απεργία». Τα περισσότερα μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει, ενώ όσοι θα ήθελαν να σπάσουν την απεργία δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους λόγω των οδοφραγμάτων και των κινδύνων που ενέχει η κυκλοφορία στο Χαρτούμ.

Γιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι στο Σουδάν έχουν καλέσει σε γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν κατά του πραξικοπήματος.

Οι γιατροί θα σταματήσουν να εργάζονται στα νοσοκομεία και θα αναλαμβάνουν μόνο επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών. Επίσης ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να εργάζονται εντελώς στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Σουδάν (Sudapet) δήλωσαν ότι συμμετέχουν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής, σύμφωνα με την Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών.

Μια ομάδα επιτροπών γειτονιών στο Χαρτούμ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα νέων αποκλεισμών δρόμων και διαδηλώσεων, ενώ για το Σάββατο έχουν προγραμματίσει μια «πορεία εκατομμυρίων».

Ο ανατραπείς πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ μεταφέρθηκε χθες Τρίτη το βράδυ στο σπίτι του, αφού κρατήθηκε από τον στρατό επί ώρες, μετά το πραξικόπημα της Δευτέρας, ανέφερε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, ο Χάμντοκ επέστρεψε συνοδεία στο σπίτι του στο Χαρτούμ και «έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας στην περίμετρο» του κτιρίου.

Ο αξιωματικός απέφυγε να διευκρινίσει αν ο Χάμντοκ έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Νωρίτερα ο στρατηγός αλ Μπουρχάν διαβεβαίωσε ότι ο Χάμντοκ δεν έχει πάθει κάτι και πρόσθεσε ότι μετά το πραξικόπημα μεταφέρθηκε στο δικό του σπίτι και όχι σε φυλακή προκειμένου να είναι ασφαλής.

Εξάλλου υπεραμύνθηκε της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό, λέγοντας ότι εκδίωξε την κυβέρνηση του Χάμντοκ προκειμένου να αποτρέψει τον εμφύλιο στη χώρα.

Για διαδηλωτές και ειδικούς το ενδεχόμενο επιστροφής της δικτατορίας σε αυτή τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, μιας από τις πιο φτωχές του κόσμου, μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό.

Χωρίς να είναι σε θέση να αναρτήσουν βίντεο στο διαδίκτυο, καθώς έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί ακτιβιστές φοβούνται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα καταφύγουν σε ακόμη περισσότερη βία.

Σύμφωνα με αυτούς, ήδη πολλά στελέχη πολιτικών κομμάτων έχουν συλληφθεί, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εισβάλει και στο πανεπιστήμιο του Χαρτούμ.

Καταγγέλλοντας τη βία και το πραξικόπημα οι Σουδανοί πρεσβευτές στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στη Γενεύη αποσκίρτησαν και δήλωσαν χθες ότι οι πρεσβείες τους ανήκουν «στον λαό και στην επανάστασή του».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πραξικόπημα στο Σουδάν: «Ανησυχία» Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider