Erdogan: «Τα ρωσικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τους Τουρκομάνους»

Viber Whatsapp Μοιράσου το

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους έγινε «στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν πολύ πιο δραματικά γεγονότα στη Συρία, οφείλεται στην ψύχραιμη στάση της Τουρκίας. Να μην αμφιβάλλει κανείς για το ότι και σε αυτό το περιστατικό καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να το εμποδίσουμε. Όλοι όμως πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα της Τουρκίας να προασπίζει τα σύνορά της».

Ο κ. Erdogan υποστήριξε ότι στις περιοχές τις οποίες βομβαρδίζουν τα ρωσικά αεροσκάφη στη Συρία υπάρχουν μόνο Τουρκομάνοι λέγοντας «στην περιοχή που βρίσκονται οι Τουρκομάνοι δεν υπάρχει "ισλαμικό κράτος". Λένε ότι χτυπούν το "ισλαμικό κράτος", αλλά βομβαρδίζουν τους Τουρκομάνους».

Απαντώντας έμμεσα στη δήλωση του ρώσου προέδρου, ο οποίος αναφέρθηκε σε «πισώπλατη μαχαιριά από αυτούς που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «το καθεστώς Assad και οι χώρες που το στηρίζουν έχουν ξεκινήσει νέες επιθέσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το πνεύμα της Βιέννης». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «χωρίς να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην υπόθεση της Συρίας, δεν μπορεί να εμποδιστεί ούτε η παράνομη μετανάστευση, ούτε η τρομοκρατία», και αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς διαφόρων θέσεων από ρωσικά μαχητικά στη Συρία εδώ και μέρες υπογράμμισε τα περί χωρών που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Assad.

Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας επήλθε ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία, που αποτελεί και το πρώτο θέρμο επεισόδιο χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία τα τελευταία 50 χρόνια.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωση του χαρακτήρισε την κατάρριψη του μαχητικού «μη φιλική ενέργεια» (unfriendly act). Χαρακτηρισμός ο οποίος σύμφωνα με το διπλωματικό δίκαιο αποδίδεται σε ενέργειες τόσο σοβαρές που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και στρατιωτικά αντίποινα.

Αμυντική στάση κρατά η Τουρκία, με τον Ahmet Davutoglu να δηλώνει ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να απαντά στις παραβιάσει του εθνικού εναέριου χώρου της.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 το πρωί από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Τους ισχυρισμούς του τουρκικού επιτελείου επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του συνταγματάρχη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το Su-24 συνετρίβη στο έδαφος της Συρίας, έχοντας πληγεί από εδάφους και ενώ πετούσε σε ύψος 19.685 ποδών.

ΗΠΑ: «Δευτερόλεπτα» διήρκησε η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου

Στην εκτίμηση ότι το ρωσικό μαχητικό παραβίασε για λίγα μόνο δευτερόλεπτα τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, προχώρησε αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters. Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διευκρίνησε ότι αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από μια πρώτη μελέτη των στοιχείων από τις αμερικανικές αρχές.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ υποστήριζαν ότι το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε «στα συριακά σύνορα», διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους προκειμένου να μελετηθούν σε μεγαλύτερο βάθος τα στοιχεία προκειμένουν να αποφαθούν κατά πόσο το θερμό επεισόδιο συνέβη εντός τουρκικού ή συριακού εδάφους.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων στο ΙΡΑΚ, συνταγματάρχης Steve Warren, επιβεβαίωσε πάντως ότι οι τουρκικές δυνάμεις είχαν προειδοποιήσει 10 φορές τους ρώσους πιλότους προτού προβούν στην κατάρριψη. Δεν διευκρίνησε, ωστόσο, εάν για αυτή την πληροφορία οι ΗΠΑ βασίζονται σε τουρκικές πηγές ή έχουν ανεξάρτητη ενημέρωση, όπως επισημαίνει το Reuters.

«Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων», είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Άγκυρα: Άμυνα και όχι εχθροπραξία η κατάρριψη

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους αποτελεί ενέργεια υπεράσπισης της εδαφικής κυριαρχίας της Τουρκίας και όχι ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, διαμήνυσε την Τρίτη τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την εκδοχή της Άγκυρας, τα τουρκικά F-16 S κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή της τουρκοσυριακής μεθορίου, έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου.

Η Μόσχα πάντως υποστηρίζει ότι μπορεί να αποδείξει ότι το Su-24 δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο.

Απώλειες στα Χρηματιστήρια

Με σημαντικές απώλειες κινούνται τα χρηματιστήρια της Μόσχας και της Κωνσταντινούπολης, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους για τις προεκτάσεις που μπορεί να έχουν για τις δύο χώρες το περιστατικό με την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider