Η ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Αυστρίας επέλεξε τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ ως ηγέτη του κόμματος και ως επόμενο καγκελάριο, μετέδωσε το πρακτορείο APA και επιβεβαίωσε ο ίδιος.
«Ορίσθηκα σήμερα ομοφώνως από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος (ÖVP) πρόεδρος του κόμματος και, κατά συνέπεια, υποψήφιος για την θέση του καγκελαρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Βιέννη ο Καρλ Νεχάμερ.
Ο 49χρονος πολιτικός ανακοίνωσε με την ευκαιρία αυτή ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος ασκούσε χρέη καγκελαρίου μετά την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά του οποίου διεξάγεται έρευνα για σκάνδαλο διαφθοράς, θα αναλάβει και πάλι την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο υποψήφιος καγκελάριος ανακοίνωσε ότι ο Μάγκνους Μπρούνερ, υφυπουργός Περιβάλλοντος, αναλαμβάνει το υπουργείο των Οικονομικών.
Ο Καρλ Νεχάμερ θα είναι ο πέμπτος αυστριακός καγκελάριος που αναλαμβάνει από το 2016. Η ημερομηνία της ορκωμοσίας του δεν έχει ανακοινωθεί.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, ο πρώην καγκελάριος της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε βάρος του οποίου διεξάγεται δικαστική έρευνα για διαφθορά, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή, όπως μετέδωσαν αυστριακά μέσα ενημέρωσης.
Με την αλλαγή στην ηγεσία του ÖVP και την επικείμενη αλλαγή στην ηγεσία της κυβέρνησης συνασπισμού κεντροδεξιάς - Πρασίνων, πραγματοποιήθηκε και ανασχηματισμός των μελών του Λαϊκού Κόμματος στην κυβέρνηση. Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος είχε γίνει Καγκελάριος τον Οκτώβριο, με την αποχώρηση του Σεμπάστιαν Κουρτς υπό το βάρος πολιτικού σκανδάλου, επέστρεψε στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Μάγκνους Μπρούνερ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και ο Γκέρχαρντ Κάρνερ το υπουργείο Εσωτερικών.
Το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο τον περασμένο Σεπτέμβριο προηγείτο στις δημοσκοπήσεις με τουλάχιστον 10 μονάδες διαφορά από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ), μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς από την Καγκελαρία υφίσταται δημοσκοπική καθίζηση. Από 34% τον Σεπτέμβριο, βρίσκεται τώρα στο 23%, πίσω από το SPÖ, το οποίο εξασφαλίζει 26%. Ακολουθούν το ακροδεξιό FPÖ με 21%, οι φιλελεύθεροι Neos και οι Πράσινοι με 12%. Με αυτά τα ποσοστά, θα ήταν εφικτή μια κυβέρνηση SPÖ, Πρασίνων, Neos, χωρίς τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος.