Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τη Δευτέρα υπέγραψε τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα (NDAA) του οικονομικού έτους 2022, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 770 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως αναφέρει η Ahval, το νομοσχέδιο για την άμυνα που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο, μεταξύ άλλων, θέτει στο στόχαστρο την Τουρκία. Και αυτό γιατί επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια από τη διάδοση του τουρκικού προγράμματος drone.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο να παρακολουθούν τις εξαγωγές τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αρχής γενομένης από το 2018 και κυρίως να εξετάζουν το εάν αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιέχουν εξαρτήματα ή τεχνολογία που κατασκευάζονται από αμερικανικές εταιρείες.
Το νομοσχέδιο επίσης ζητά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καθορίσει εάν οι εξαγωγές της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση του νόμου για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων.
«Οι πωλήσεις drones της Τουρκίας είναι επικίνδυνες»
Το νομοσχέδιο «θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια από τη διάδοση του προγράμματος μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) της Τουρκίας, καθώς και να αποτρέψει περαιτέρω εξαιρέσεις για την παράκαμψη νόμου του 1992, που απαγορεύει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας πιστώνονται ότι βοήθησαν στη διασφάλιση της νίκης του Αζερμπαϊτζάν επί των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Αρμενία, στην τελευταία σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Υπάρχει «άνευ προηγουμένου ζήτηση» για μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής από χώρες όπως η Πολωνία, το Μαρόκο, Ουκρανία, η Αγκόλα, η Αιθιοπία, ο Νίγηρας, η Νιγηρία και η Ρουάντα λόγω της επιτυχημένης χρήσης τους στα πεδία των μαχών τα τελευταία χρόνια.
«Οι πωλήσεις drones της Τουρκίας είναι επικίνδυνες, αποσταθεροποιητικές και απειλούν την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο γερουσιαστής Μενέντεζ, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να έχουν καμία συμμετοχή σε αυτό, και αυτή η τροπολογία είναι μια αναγνώριση ότι πρέπει να αποτρέψουμε τα αμερικανικά εξαρτήματα από το να συμπεριληφθούν σε αυτά τα τουρκικά όπλα».
Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης