Eπιστροφή της μουσικής αλλά μόνο για καθήμενους και αύξηση της χωρητικότητας στις κερκίδες των γηπέδων στο 50%, θα εισηγηθεί όπως όλα δείχνουν η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η οποία ωστόσο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Παράλληλα δεκτή φαίνεται πως θα γίνει η εισήγηση για μικρή παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε όσους δεν μπόρεσαν να κάνουν την ενισχυτική δόση, λόγω κακοκαιρίας.
Αυτή ήταν η εισήγηση της Κυβέρνησης, η οποία τέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο «μικροσκόπιο» των ειδικών και φαίνεται να «περνάει», με εξαίρεση την άρση του ωραρίου η οποία δεν φαίνεται προς το παρόν να γίνεται δεκτή, αν και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μερίδα των μελών της Επιτροπής τάσσεται υπέρ της παράτασης των μέτρων ως έχουν.
Σε κάθε περίπτωση, η καμπύλη των κρουσμάτων παρουσιάζει επιπέδωση, αφήνοντας ενδεχομένως κάποιο περιθώριο χαλάρωσης, ωστόσο, η πίεση στο σύστημα υγείας και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένει στο «κόκκινο», κάνοντας τους ειδικούς ιδιαίτερα επιφυλακτικούς απέναντι στην πλήρη άρση τους.
Επιπλέον, η κακοκαιρία έχει «θολώσει» το τοπίο αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό πολιτών δεν πήγαν να εξεταστούν, η προσέλευση στα νοσοκομεία ήταν μειωμένη λόγω αποκλεισμού, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ο ρυθμός των εμβολιασμών μειώθηκε, ενώ υπάρχει και μία ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση της ενδοοικογενειακής μετάδοσης. Στο πλαίσιο αυτό, μερίδα των ειδικών δεν βλέπει με θετική ματιά τη χαλάρωση των μέτρων, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 7ήμερο διαμορφώνεται στα 17.818, σημειώνοντας οριακή μείωση της τάξεως του 5%.
Πτωτική πορεία ακολουθεί ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία σημειώνοντας μείωση 12% με τον επταήμερο μέσο όρο να διαμορφώνεται στις 472, ενώ σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, με τον επταήμερο μέσο όρο να ανέρχεται σε 655 και 98, αντίστοιχα.