Λευκορωσία: Η «κερκόπορτα» της πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λευκορωσία: Η «κερκόπορτα» της πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Η Μόσχα αυξάνει επικίνδυνα την στρατιωτική της παρουσία στην Λευκορωσία. Στόχος το Κίεβο.

Μόλις χθες έγινε γνωστό ύστερα από αμερικανικές αναφορές, ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει το 70% των δυνάμεων που απαιτούνται για μια εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία. Τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν αναπτυχθεί κυρίως στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και στην Κριμαία. Όμως η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην Λευκορωσία, με την αιτιολογία κοινών ασκήσεων με τις δυνάμεις του Μινσκ, δημιουργούν εύλογους φόβους για τη δημιουργία μιας «κερκόπορτας» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το think tank του Atlantic Council, η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στη μεθόριο Λευκορωσίας- Ουκρανίας αυξάνεται, καθώς και αναβαθμίζεται ποιοτικά.

Όπως έγινε γνωστό στην ανατολική στρατιωτική περιφέρεια της Λευκορωσίας, στην περιοχή του Γκόμελ πλησίον των Ουκρανικών συνόρων, έφτασε η 69η ταξιαρχία κάλυψης και η 101η ταξιαρχία επιμελητείας. Μόλις στις 3 Φεβρουαρίου στην περιοχή του Λούνινετς αφίχθη ένα δεύτερο τάγμα πυραύλων S-400, σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Είχε προηγηθεί ένα ακόμη τάγμα εξοπλισμένο με το αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο είχε επισημανθεί στις 2 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι πρώτη φορά που οι δυτικοί παρατηρητές καταγράφουν την παρουσία S-400 στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Στην περιοχή του Λούνινετς έχουν επίσης εντοπιστεί αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Pantsir. Παράλληλα σε Γκομέλ και Μπρεστ συνεχίζουν να καταφθάνουν ρωσικές αερομεταφερόμενες μονάδες.

Διαβαίνοντας τον Δνείπερο

Ανησυχητική είναι παρουσία εξοπλισμού για τη διάβαση ποταμών, όπως πλωτές γέφυρες και αμφίβια οχήματα, που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή του Γκόμελ σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα και 300 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Έχουν εκφραστεί φόβοι ότι αυτός ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση ρωσικής εισβολής, για να βοηθήσει να διασχίσουν οι δυνάμεις της Μόσχας τον ποταμό Δνείπερο που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ουκρανία και την Λευκορωσία.

Επίσης στην αντίληψη των δυτικών έχει υποπέσει η παρουσία συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στην περιοχή του Γκόμελ. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα Krasukha-4, R-934UMV και Leer-3. Τα Krasukha-4 είναι εξελιγμένα συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να δημιουργούν παρεμβολές στα αναγνωριστικά και τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης (συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΝΑΤΟ), τα οποία προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για την συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων.

Τα R-934UMV και Leer-3 κυρίως χρησιμοποιούνται για να παρεμβαίνουν στις επικοινωνίες, τόσο σε αυτές μέσω ραδιοκυμάτων, όσο και σε αυτές μέσω κινητής τηλεφωνίας. Αξιομνημόνευτο το γεγονός ότι στο παρελθόν η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει το Leer-3, για να στέλνει μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των Ουκρανών στρατιωτών για να τους υποσκάψει το ηθικό.

Επίσης τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε η σιδηροδρομική μεταφορά πολλών θωρακισμένων οχημάτων που ήταν εξοπλισμένα με το σύστημα Borisoglebsk-2, το οποίο μπορεί να καταγράψει και να παρεμβάλει τις εχθρικές επικοινωνίες. Παράλληλα, στην περιοχή μεταφέρθηκαν και άλλα ανάλογα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως τα Infauna και Leer-2.

Προς άγνωστη κατεύθυνση

Απαρατήρητη δεν πέρασε η κινητικότητα της 200ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας. Η μονάδα που αποτελεί μέρος της δύναμης του ρωσικού Βόρειου Στόλου ξεκίνησε με κατεύθυνση προς τα νότια, αλλά έκτοτε παραμένει μυστήριο το που βρίσκεται ή προς που κατευθύνεται. Στον εξοπλισμό της συμπεριλαμβάνονται εκτοξευτήρες ρουκετών, αυτοκινούμενα πυροβόλα, αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης.

Κινήσεις στρατευμάτων και εξοπλισμού έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της ρωσικής επικράτειας. Παράλληλα σε κινητοποίηση βρίσκεται η ρωσική Εθνοφρουρά (Rosgvardia). Στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι σε περίπτωση εισβολής, η Εθνοφρουρά θα χρησιμοποιηθεί στα εδάφη που θα καταληφθούν, ενώ ο τακτικός στρατός θα συνεχίζει την προέλαση του.

Σύμφωνα με την πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκριφιλντ, η Ρωσία είχε συγκεντρώσει 5.000 άνδρες στην Λευκορωσία, βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, ειδικές δυνάμεις και αντιαεροπορικές συστοιχίες. Μάλιστα πρόσθεσε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην Λευκορωσία αναμένεται να φτάσει τις 30.000 ή και περισσότερο.

Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Από μέρα σε μέρα» πιθανώς η ρώσικη εισβολή, προειδοποιεί σύμβουλος ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν

Σάλιβαν (Σ. Εθνικής Ασφαλείας): Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι»

gazzetta
gazzetta reader insider insider