«Από μέρα σε μέρα» πιθανώς η ρώσικη εισβολή, προειδοποιεί σύμβουλος ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Από μέρα σε μέρα» πιθανώς η ρώσικη εισβολή, προειδοποιεί σύμβουλος ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν
Η επίθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ενέργειες πολλαπλών μορφών, όπως για παράδειγμα την ένοπλη προσάρτηση της περιοχής της Ανατολικής Ουκρανίας, Ντονμπάς, κυβερνοεπιθέσεις, ή μιας πλήρους κλίμακας εισβολή.

«Από μέρα σε μέρα» επίκειται πιθανώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, όπως τόνισε σε συνέντευξη του στο Fox News.

«Οποιαδήποτε μέρα τώρα, η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας ή θα μπορούσε να συμβεί σε μερικές εβδομάδες από τώρα, ή η Ρωσία θα μπορούσε να επιλέξει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό».

Η σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων του Σάλιβαν, έλαβε χώρα αφότου δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου το 70% της μαχητικής ισχύος που θεωρεί ως απαιτούμενη για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Ο αριθμός των ταγμάτων τακτικών δυνάμεων στη συνοριακή γραμμή έχει αυξηθεί σε 83 από 60 την Παρασκευή και 14 ακόμη βρίσκονται σε κινητικότητα, σύμφωνα με το Reuters.

«Πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι έχουν διαμορφώσει τις δυνατότητες για να πραγματοποιήσουν μια σημαντική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και εργαζόμαστε σκληρά για να προετοιμάσουμε μια απάντηση», ανέφερε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε άλλη του εμφάνιση στο NBC.

Έτοιμοι για την επιβολή κυρώσεων

Η επίθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ενέργειες πολλαπλών μορφών, όπως για παράδειγμα την ένοπλη προσάρτηση της περιοχής της Ανατολικής Ουκρανίας, Ντονμπάς, κυβερνοεπιθέσεις, ή μιας πλήρους κλίμακας εισβολή.

«Εν μέρει ο λόγος που εργαζόμαστε τόσο εντατικά τους τελευταίους μήνες δεν είναι απλώς για να προετοιμαστούμε για ένα έκτακτο περιστατικό, αλλά για να προετοιμαστούμε για όλα τα απρόβλεπτα και να εργαστούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για το πώς θα ήταν μια απάντηση σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις», τόνισε ο Σάλιβαν.

Και είναι γεγονός πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους τους τελευταίους μήνες έχουν προειδοποιήσει πως στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, θα υπάρξουν κυρώσεις τόσο απέναντι στην Ρωσία όσο και απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσωπικά.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πολύ ευδιάκριτη πιθανότητα ο Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει επίθεση στην Ουκρανία», ανέφερε ο Σάλιβαν στο ABC.

Χιλιάδες θύματα σε περίπτωση επίθεσης

Εάν συμβεί μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή, χιλιάδες πολίτες και στρατιώτες θα μπορούσαν να πεθάνουν, επισημαίνει το Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολογίζουν πως οι πιθανές ανθρώπινες απώλειες από πλευράς Ουκρανίας θα μπορούσαν να ανέρχονται από 5.000 έως 25.000 στρατιώτες, ενώ οι απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων θα μπορούσαν να είναι μεταξύ 3.000 και 10.000 και οι απώλειες αμάχων να κυμαίνονται από 25.000 έως 50.000. Ο πόλεμος επίσης θα σημαίνει μια σοβαρή αιτία φυγής για εκατομμύρια Ουκρανούς.

«Αν επιλέξουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι της κλιμάκωσης, θα έχει τεράστιο ανθρώπινο κόστος για τους Ουκρανούς. Αλλά, πιστεύουμε επίσης, με την πάροδο του χρόνου, θα έχει πραγματικό στρατηγικό κόστος και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε ο Σάλιβαν στο ABC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επικοινωνία Μακρόν - Μπάιντεν πριν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Μόσχα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον για την Ουκρανία

Ρωσία: Συνδέει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα με τα αιτήματα για την ασφάλειά της

gazzetta
gazzetta reader insider insider