Ουκρανία: Καλεί τη Ρωσία σε συνάντηση το επόμενο 48ωρο - Πυρετός διπλωματικών επαφών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Καλεί τη Ρωσία σε συνάντηση το επόμενο 48ωρο - Πυρετός διπλωματικών επαφών
Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά την συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατιωτών της στα ουκρανικά σύνορα.

Τελευταία ενημέρωση: 11:44

Συνάντηση με τη Ρωσία και τα μέλη που έχουν υπογράψει το Έγγραφο της Βιέννης του 2011 εντός των επομένων 48 ωρών ζήτησε την Κυριακή o Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, μέσω ενός μηνύματος του στο Twitter, καθώς πυκνώνει η ένταση στα σύνορα της χώρας, υπό τον φόβο μίας ρωσικής εισβολής.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δήλωσε σχετικά πως η Ρωσία αγνόησε το επίσημο αίτημα του για να δώσει εξηγήσεις για την αύξηση της στρατιωτικής της παρουσίας στα σύνορα της Ουκρανίας και τόνισε πως το «επόμενο βήμα» ήταν να ζητήσει συνάντηση εντός των επόμενων 48 ωρών με τη Μόσχα, για τη «διαφάνεια» των ρωσικών σχεδίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά την συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατιωτών της στα ουκρανικά σύνορα.

Τα δυτικά κράτη προειδοποιούν πως η Ρωσία προετοιμάζεται για στρατιωτικές κινήσεις, ενώ οι ΗΠΑ κάνουν λόγω για έναρξη των εναέριων βομβαρδισμών κατά της Ουκρανίας «ανά πάσα στιγμή».

Ήδη, περισσότερες από 12 χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες και το διπλωματικό τους προσωπικό να αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος, καθώς θεωρούν επικείμενη μια ανάφλεξη στην περιοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το CBS News μεταδίδει - επικαλούμενο τρεις πηγές- ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την απόσυρση όλου του προσωπικού τους από την Ουκρανία, εντός 48 ωρών.

«Αμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης» ζητά ο Ολαφ Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ζήτησε σήμερα από την Μόσχα «άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης» στην σύγκρουση περί την Ουκρανία, πριν επισκεφθεί το Κίεβο και στην συνέχεια την ρωσική πρωτεύουσα την στιγμή που η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση βρίσκονται στο αποκορύφωμα.

«Περιμένουμε από την Μόσχα άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης», έγραψε στο Twitter ο Ολαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι «μία νέα στρατιωτική επίθεση θα είχε βαριές συνέπειες για την Ρωσία», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πάντα πολύ πολύ σοβαρή».

Προτεραιότητα η ενταξιακή πορεία στο NATO και την ΕΕ

Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας και παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για το Κίεβο, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαντώντας στις δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία, ενώ και αυτός προχώρησε σε διευκρινίσεις.

Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε νωρίτερα στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι “ευέλικτη” στους στόχους της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

“Αυτή η πορεία δεν περιλαμβάνεται απλώς στο Σύνταγμα, αλλά αποτελεί και ομόφωνη επιθυμία των αρχών και της κοινωνίας”, τόνισε ο Σεργκίι Νικιφόροφ μιλώντας στο Reuters.

“Ο κύριος πρεσβευτής χρησιμοποίησε τη λέξη ‘ευελιξία’. Πιστεύω ότι αξίζει να του δώσουμε την ευκαιρία να εξηγήσει τι ακριβώς είχε στο μυαλό του”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πριστάικο έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του, οι οποίες, όπως δήλωσε, παρερμηνεύθηκαν, εξηγώντας ότι η Ουκρανία προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο είναι έτοιμη για πολλές υποχωρήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ.

"Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να αποφύγουμε τον πόλεμο είμαστε έτοιμοι για πολλές υποχωρήσεις και για αυτό τον λόγο συνομιλούμε με τους Ρώσους", εξήγησε ο Ουκρανός πρεσβευτής. "Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, (η ένταξη μας στο οποίο) περιλαμβάνεται στο Σύνταγμά μας", πρόσθεσε.

"Δεν θα καθυστερήσουν οι φιλοδοξίες μας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ-- αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ότι δεν ανήκουμε στην οικογένεια τώρα, οπότε πρέπει να επιζητήσουμε κάτι άλλο, κάτι σαν διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία, με τις ΗΠΑ", επεσήμανε ο Πριστάικο. "Οπότε πέρα από το ΝΑΤΟ εξετάζουμε κάποιες άλλες διευθετήσεις που θα μας επέτρεπαν να επιβιώσουμε από αυτή τη δοκιμασία τώρα".

Όταν ρωτήθηκε ξανά αν η Ουκρανία αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Πριστάικο απάντησε: "Όχι".

Βρετανία: Μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο

Η Βρετανία εργάζεται για ένα πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης και οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία, καθώς η απειλή για μία ρωσική εισβολή κλιμακώνεται, όπως ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφτεί την Ευρώπη αργότερα μέσα στην εβδομάδα, επιδιώκοντας την εξασφάλιση υποστήριξης για τον τερματισμό του αδιεξόδου με τη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τις χώρες που θα επισκεφτεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, το γραφείο του ανακοίνωσε ότι θέλει να συνεργαστεί περισσότερο με τις χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής.

«Η κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκεται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή. Όλες οι πληροφορίες που έχουμε αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάσει μία εισβολή στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε στιγμή», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Τζόνσον συνεργάζεται με συμμάχους σε ένα πακέτο υποστήριξης για την Ουκρανία, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η Βρετανία εφοδιάζει με αντιαρματικά όπλα, ενώ έχει αποστείλει προσωπικό εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή αποχώρησης του προσωπικού αυτού μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχει ακόμη ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αποκλιμάκωση και τη διπλωματία, ενώ ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα μαζί με τους συμμάχους μας, προκειμένου να φέρει τη Ρωσία ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού», σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Πρόσκληση Ζελένσκι στον Μπάιντεν

Τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να δείξει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας στο Κίεβο τις ερχόμενες ημέρες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, θα είναι μια ισχυρή ένδειξη και θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση», αναφέρει η ουκρανική προεδρία, επικαλούμενη δήλωση του Ζελένσκι προς τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο άνδρες νωρίτερα σήμερα.

Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτή την πρόσκληση στην ανακοίνωση που αφορούσε την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί πως οι οικονομικές κυρώσεις που θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτές που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν, με αφορμή την τοποθέτηση του πρέσβη της Ρωσίας στη Σουηδία, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο της επιβολής κυρώσεων από την Δύση.

G7: Προειδοποιούν τη Μόσχα για «μαζικές» οικονομικές κυρώσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) των μεγάλων οικονομιών της Δύσης προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία για «μαζικές» οικονομικές συνέπειες εάν επιλέξει να εισβάλει στην Ουκρανία, προς την οικονομία της οποίας υποσχέθηκαν επίσης άμεση και αποφασιστική στήριξη.

«Η συνεχιζόμενη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας είναι λόγος για σοβαρή ανησυχία. Εμείς, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, τονίζουμε την ετοιμότητά μας να ενεργήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά για να στηρίξουμε την ουκρανική οικονομία», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση.

«Η όποια περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα από τη Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με γρήγορη, συντονισμένη και δυναμική απάντηση», πρόσθεσαν. «Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε συλλογικά οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που θα έχουν μαζικές και άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ουκρανική κρίση: Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δυσβάσταχτο στρατηγικό κόστος

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας και του Αμερικανού ομολόγου του

gazzetta
gazzetta reader insider insider