Μπάιντεν: «Παραμένει πολύ πιθανή» μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Tο μήνυμα στον Πούτιν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: «Παραμένει πολύ πιθανή» μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Tο μήνυμα στον Πούτιν
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν να υποχωρήσει από το κατώφλι του πολέμου, προειδοποιώντας εναντίον των «άσκοπων θανάτων και της καταστροφής» και κάνοντας λόγο για διεθνή οργή με την οποία θα ερχόταν αντιμέτωπος, ενώ διευκρίνισε ότι οι αναφορές πως η Μόσχα απέσυρε ορισμένες από τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

«Προς τους πολίτες της Ρωσίας: δεν είμαστε ο εχθρός σας και δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», είπε ο Μπάιντεν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν απειλεί τη Ρωσία. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Ούτε έχουμε σχέδια να τους αναπτύξουμε εκεί. Δεν στοχεύουμε τον λαό της Ρωσίας. Δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως το κόστος της ενδεχόμενης εισβολής θα ήταν «τεράστιο» για τη Ρωσία. «Ο κόσμος δεν θα ξεχνούσε πως η Ρωσία επέλεξε τους άσκοπους θανάτους και την καταστροφή», τόνισε.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι η διπλωματία θα πρέπει να έχει κάθε ευκαιρία να επιτύχει.

Παράλληλα, προειδοποίησε τη Μόσχα εναντίον κυβερνοεπιθέσεων, λέγοντας «εάν η Ρωσία επιτεθεί στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους μας με ασύμμετρα μέσα, όπως οι αποδιοργανωτικές κυβερνοεπιθέσεις κατά εταιρειών ή κρίσιμων υποδομών μας, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Έτοιμοι για συζητήσεις με τη Δύση - Σολτς: Απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση

Κρίση στην Ουκρανία: «Απαράδεχτη» η ρητορική των ΗΠΑ, τόνισε ο Λαβρόφ στον Μπλίνκεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider