Τελευταία ενημέρωση: 17:46
Για πρόθεση της Μόσχας να συζητήσει με τις χώρες της Δύσης σχετικά με την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε κοινές δηλώσεις τους με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. μετά από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο.
Η συνάντηση έγινε εν μέσω της κρίσης στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία και με τις χώρες της Δύσης να ζητούν εγγυήσεις από τη Μόσχα για αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της από την ουκρανική μεθόριο.
«Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη»
Ο Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για συνέχιση του διαλόγου για θέματα ασφαλείας με τη Δύση.
Μιλώντας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως ο αγωγός θα ισχυροποιήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και μετά το 2024, όταν τελειώνει η τρέχουσα συμφωνία για την προμήθεια με την ΕΕ.
«Είμαστε έτοιμοι για περισσότερο διάλογο με τις ΗΠΑ και την ΕΕ» πρόσθεσε.
Ακόμα, ανέφερε ότι «έχουμε λάβει απόφαση για αποχώρηση ορισμένων δυνάμεων» του ρωσικού στρατού από την ουκρανική μεθόριο, με τον Πούτιν να υποστηρίζει ότι «δεν θέλουμε να έχουμε ένα πόλεμο στην Ευρώπη».
Κόντρα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Μιλώντας για το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο NATO, που επιδιώκει η κυβέρνηση του Κιέβου, ο Πούτιν τόνισε πως «θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα του NATO τώρα, άμεσα».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε ότι το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο NATO θα πρέπει να «παγώσει» για τώρα.
Ο κ. Σολτς σημείωσε ακόμα πως η αποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από τα σύνορα με την Ουκρανία είναι ένα θετικό σημάδι, προσθέτοντας πως «συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Πούτιν πως δεν έχουν παρέλθει οι διπλωματικές λύσεις για αποκλιμάκωση της έντασης».
«Ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει με τους 100.000 Ρώσους στρατιώτες και τις δραστηριότητές τους στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορούμε να δούμε καμία λογική στην παρουσία των στρατευμάτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση. Αυτό είναι σημαντικό σε αυτή την τεταμένη και δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει πόλεμος στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Σημειώνεται πως αργότερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως μόνο η χώρα του και το NATO θα αποφασίσουν το εάν η Ουκρανία θα ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Νέα επικοινωνία Μπάιντεν με Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει και πάλι τηλεφωνικά σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες αφότου η Ρωσία διέταξε να επιστρέψουν στους στρατώνες τους ορισμένες μονάδες που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Αυξημένος ο κίνδυνος για τα πλοία στην περιοχή
Όπως μετέδωσε το Reuters, η αγορά ασφάλισης πλοίων στο Λονδίνο της Βρετανίας πρόσθεσε τα πλοία που κινούνται στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ στην λίστα υψηλού κινδύνου, λόγω της έντασης που επικρατεί στα σύνορα με την Ουκρανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ