Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας πρέπει να θέσουν στο στόχαστρο απευθείας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την κυβέρνησή του, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
«Η Ολλανδία πιστεύει πως θα πρέπει να επιβληθούν στο μέγιστο κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν και της κυβέρνησής του», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.
«Δεν είμαστε σε σύγκρουση με τον ρωσικό λαό, είναι τον Πούτιν και την κυβέρνησή του που πρέπει να θέσουμε στο στόχαστρό».
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έκανε έκκληση για μια διπλωματική λύση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είπε πως τυχόν πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα του, όπου ζει μια μεγάλη ουκρανική κοινότητα.
«Η απάντηση σε αυτή την κρίση πρέπει να είναι μια διπλωματική λύση», είπε ο Κόστα σε τηλεοπτικό διάγγελμα και πρόσθεσε πως η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και να συμβάλει σε μια προσπάθεια αποτροπής, υπογραμμίζοντας όμως πως «το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει ούτε θα δράσει στην Ουκρανία».
«Ουκρανοί πολίτες που έχουν οικογένεια, φίλους και γνωστούς εδώ είναι ευπρόσδεκτοι στην Πορτογαλία», είπε ο Κόστα, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα διευκολυνθεί η έκδοση θεωρήσεων εισόδου.
Γερμανίδα ΥΠΑΜ: Πρωτοφανείς και πάρα πολύ σκληρές οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
Η Ρωσία πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για «πρωτοφανείς και πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις», προειδοποίησε η υπουργός 'Αμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.
«Απλώσαμε στη Ρωσία το χέρι για διαπραγματεύσεις κι εκείνη το χτύπησε. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για διάλογο. Ωστόσο η Μόσχα δεν πρέπει να κάνει λάθος: το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στέκουν μαζί και υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον», δήλωσε η κυρία Λάμπρεχτ και τόνισε ότι αυτό ισχύει και για τους συμμάχους στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, οι οποίοι «μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας».
Υπέρ της ενιαίας αντίδρασης της Δύσης σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας τάχθηκε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, παραδεχόμενος ότι «όλοι ελπίζαμε αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί». Ως Βαυαρία, ως Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), «στηρίζουμε όλα τα μέτρα που λαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Ζέντερ και ζήτησε «να γίνει το παν για τη στήριξη της Ουκρανίας».
Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου η Ρωσία να απομονωθεί διεθνώς». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «διεξάγει πόλεμο εναντίον όλου του δημοκρατικού κόσμου, όχι μόνο της Ουκρανίας. Αισθάνεται ότι απειλείται από όλα τα κινήματα ελευθερίας. Νιώθει ότι κινδυνεύει από τη δημοκρατία στη γειτονιά του», δήλωσε ο κ. Μερτς στη BILD.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ