Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε στρατιωτική ενίσχυση από την Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε στρατιωτική ενίσχυση από την Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθεια της Δύσης να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθεια της Δύσης να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια ήδη από την έναρξη της εισβολής. Αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για το τι είχε ζητήσει η Ρωσία.

Διαφορετική πηγή με γνώση του θέματος είπε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προειδοποιήσουν τους συμμάχους τους, εν μέσω ορισμένων ενδείξεων ότι η Κίνα μπορεί να προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία. Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι, σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις, κάποια όπλα της Ρωσίας εξαντλούνται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει την τρίτη του εβδομάδα.

Ο Λιου Πιενγκού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, είπε ότι δεν γνώριζε για τυχόν ενδείξεις ότι η Κίνα μπορεί να είναι πρόθυμη να βοηθήσει τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν ήταν πιο κατηγορηματικός απορρίπτοντας τις αναφορές ως «παραπληροφόρηση» και «κακόβουλες».

«Η κορυφαία προτεραιότητα τώρα είναι ότι όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για την αποκλιμάκωση και την ηρεμία της κατάστασης αντί να τροφοδοτούν τις εντάσεις», είπε ο Ζάο κατά την διάρκεια μιας ενημέρωσης στο Πεκίνο, σημειώνει το Bloomberg. «Θα πρέπει να προωθήσουμε μια διπλωματική διευθέτηση αντί να κλιμακώσουμε περαιτέρω την ένταση».

Αυτή η τελευταία εξέλιξη έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους συνομιλίες υψηλού επιπέδου κατ' ιδίαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν θα συναντηθεί στη Ρώμη τη Δευτέρα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιανγκ Ζιετσί.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί στη Ρώμη τη Δευτέρα, προειδοποίησε το Πεκίνο ότι θα αντιμετωπίσει «με απόλυτη βεβαιότητα» συνέπειες εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις βαριές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η στάση της Κίνας απέναντι στον πόλεμο

Καθώς η σύγκρουση στο ουκρανικό έδαφος διανύει ήδη την τρίτη της εβδομάδα, η ρωσική εκστρατεία του Πούτιν αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ωστόσο, το ερώτημα είναι εάν είναι προς το συμφέρον του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να συμμετάσχει καθ’ οιονδήποτε τρ’οπο σε αυτήν προκαλώντας τη μεγαλύτερη αλλαγή εξωτερικής πολιτικής της Κίνας από την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον το 1972.

Ο Σι κρατάει μια προσεκτική στάση, προσπαθώντας ούτε να καταδικάσει ούτε να υποστηρίξει τις ενέργειες του Πούτιν. Όμως, ενώ η Ρωσία πουλάει πολύ περισσότερα όπλα στην Κίνα από όσα αγοράζει, ο ραγδαίος στρατιωτικός εκσυγχρονισμός του Πεκίνου την οδήγησε να παράγει πιο προηγμένα όπλα τα τελευταία χρόνια.

Η αποστολή όπλων θα διακινδύνευε σοβαρές οικονομικές κυρώσεις και σε κινεζικές εταιρείες και σοβαρή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή.

Ως ο ισχυρότερος Κινέζος ηγέτης εδώ και δεκαετίες, ο Σι εδραιώνει την εξουσία του και έχει θέσει τη σταθερότητα της χώρας ως προτεραιότητα ενόψει του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος, όπως και κάθε πέντε χρόνια, και στο οποίο αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία. Η Κίνα έχει δηλώσει ότι θέλει μια γρήγορη επίλυση του πολέμου και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θέλει να συμβάλλει στην παράταση μιας σύγκρουσης που πλήττει σοβαρά τις χρηματοπιστωτικές και ενεργειακές αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρεμλίνο: Η Ρωσία ουδέποτε ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider