Μόσχα και Κίεβο εξετάζουν το επόμενο βήμα - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί - Καταδίκη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόσχα και Κίεβο εξετάζουν το επόμενο βήμα - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί - Καταδίκη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Η ελπίδα για συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έρχεται μέσα από ένα δημοσίευμα των Financial Times, οι οποίοι κάνουν λόγο για «προσχέδιο 15 σημείων».

Τελευταία ενημέρωση: 21:06

«Φως στο τούνελ» του πολέμου διαφαίνεται μετά από 21 ημέρες μαχών στο έδαφος της Ουκρανίας, την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο.

Η ελπίδα για συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έρχεται μέσα από ένα δημοσίευμα των Financial Times, οι οποίοι κάνουν λόγο για «προσχέδιο 15 σημείων για κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία».

Είναι πολύ νωρίς να αποκαλύψουμε οποιοδήποτε σημείο πιθανής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως τις προσεχείς μέρες μπορεί να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός, όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, μετά από δήλωση του συμβούλου του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει πως «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό» με ένα «μοντέλο ουδετερότητας», ενώ η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει εγγυήτριες δυνάμεις.

Να θυμίσουμε πως το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στο αμερικανικό κογκρέσο και με αναφορές στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το Πέρλ Χάρμπορ και το Κογκρέσο ζήτησε περισσότερη βοήθεια και επέμεινε στο αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Διάγγελμα Ζελένσκι - «Απάντηση» Λαβρόφ

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε σε διάγγελμα του πως «το μόνο που θέλουμε εμείς είναι η ειρήνη», προσθέτοντας ότι χρειάζονται νέες προσπάθειες για τη λήψη των εχθροπραξιών.

«Χρειάζεται υπομονή. Και κόπο, όπως κάνει η αντιπροσωπεία μας που συνομιλεί με την ομάδα της Ρωσίας.

Είναι δύσκολο αλλά σημαντικό, γιατί έτσι τελειώνει ο κάθε πόλεμος. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και όπως μου λένε οι θέσεις των διαπραγματευτών ακούγονται τώρα περισσότερο ρεαλιστικές. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για αποφάσεις που θα είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας» συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε στο δίκτυο RBC ότι κάποιου είδους διατυπώσεις έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται και να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως για τη Μόσχα προέχει το ουδέτερο status που πρέπει να έχει η Ουκρανία καθώς και η ελευθερία της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στη χώρα.

«Χαστούκι» για τη Ρωσία η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε τη Ρωσία σήμερα να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, σε μια προκαταρκτική απόφαση στην προσφυγή του Κιέβου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφεραν οι δικαστές και πρόσθεσαν πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις υπό τον έλεγχό της ή που στηρίζονται από τη Μόσχα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την επίθεση με οβίδες πυροβολικού κατά αυτοκινητοπομπής με αμάχους που εγκατέλειπαν νωρίτερα σήμερα τη Μαριούπολη, με προορισμό τη Ζαπορίζια.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε (επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή) πως «υπάρχουν νεκροί».

Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τον τόπο της επίθεσης. Στις εικόνες διακρίνεται μεταξύ άλλων ένα καμένο αυτοκίνητο. Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει την αυθεντικότητά τους.

«Το βαρύ πυροβολικό των εχθρικών δυνάμεων έπληξε μια αυτοκινητοπομπή με αμάχους, η οποία κινείτο στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Ζαπορίζια», έγραψε ο κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουχ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε τις αναφορές για το «χτύπημα» στην αυτοκινητοπομπή, δημοσιοποιώντας τη φωτογραφία ενός παιδιού, το οποίο ανέφερε πως τραυματίστηκε στην επίθεση.

Απελευθερώθηκε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος είχε απαχθεί από τον ρωσικό στρατό την περασμένη Παρασκευή, απελευθερώθηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Αντρίι Γερμάκ, προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

«Ο “Βάνια” είναι ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Κιρίλο Τιμοσένκο, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντά του, συμπλήρωσε ο Τιμοσένκο.

Νεκροί 10 άμαχοι που στέκονταν σε ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter ότι οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους που στέκονταν στην ουρά για να προμηθευτούν ψωμί στην πόλη Τσερνίχιβ της Ουκρανίας.

Την είδηση ανέφερε νωρίτερα το Kiev Independent, επισημαίνοντας η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 10 π.μ.

Παράλληλα, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι διασώστες εντόπισαν τα πτώματα πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τριών παιδιών, κατά τη διάρκεια ερευνών σήμερα σε κατοικίες που είχαν υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ.

Τα πτώματα βρέθηκαν στα ερείπια ενός κτιρίου κοιτώνα, ανέφερε η υπηρεσία σε ανάρτησή στους στο διαδίκτυο.

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα θέατρο

Ένα θέατρο που στεγάζει «εκατοντάδες πολίτες» υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσική αεροπορική επιδρομή στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το δημαρχείο αυτής της πολιορκημένης πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

"Το αεροπλάνο έριξε μια βόμβα στο κτίριο όπου βρίσκονταν εκατοντάδες πολίτες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Είναι αδύνατο να εξακριβωθεί άμεσα ο απολογισμός θυμάτων, γιατί οι βομβαρδισμοί των κατοικημένων περιοχών συνεχίζονται", ανέφερε το δημαρχείο σε ανάρτηση στο Telegram αναρτώντας μια φωτογραφία του θεάτρου, το κεντρικό τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι στοχοθέτησε ένα θέατρο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την είδηση.

3 νεκροί από βομβαρδισμό σε μια αγορά στο Χάρκοβο

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό που προκάλεσε πυρκαγιά σε μια αγορά στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η ουκρανική κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Η φωτιά κατασβέστηκε αργότερα, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

Βομβαρδίστηκε σταθμός τρένων στη Ζαπορίζια

Στο μεταξύ η πόλη Ζαπορίζια, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από την ρωσική επίθεση και αποτελεί καταφύγιο των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Μαριούπολη, βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο, κυρίως ένας από τους σιδηροδρομικούς της σταθμούς, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Εγκαταστάσεις αμάχων της Ζαπορίζια βομβαρδίστηκαν για πρώτη φορά», ανακοίνωσε μέσω Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουκ.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι ενωμένες κατά της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

Το ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξει στρατιώτες ή αεροπορικά μέσα στην Ουκρανία αλλά προετοιμάζει την ουσιαστική ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του στις συμμαχικές χώρες, στην ανατολική πτέρυγά του, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας.

«Δεν τίθεται ζήτημα να αναπτύξουμε δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ούτε αεροσκάφη στην Ουκρανία», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας στο αίτημα της Πολωνίας να στείλει στη χώρα αυτή «μια ειρηνευτική αποστολή που θα προστατεύεται από ένοπλες δυνάμεις».

Επιμέλεια Χρυσάνθη Στέτου

Με πληροφορίες από: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters, BBC και ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

FT: Προσχέδιο συμφωνίας Ουκρανίας και Ρωσίας για αποκλιμάκωση στην κρίση

Τζο Μπάιντεν: Αμετάβλητη η θέση μας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας

Το Λονδίνο προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak

gazzetta
gazzetta reader insider insider