Βουλή: Κατατέθηκαν τα μνημόνια κατανόησης για το MARSEC-COE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλή: Κατατέθηκαν τα μνημόνια κατανόησης για το MARSEC-COE
Αφορά την Ίδρυση, Διοίκηση και Λειτουργία του Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας (Maritime Security Center of Excellence) στην Τουρκία.

Κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας σχετικά με την Ίδρυση, Διοίκηση και Λειτουργία του Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας (Maritime Security Center of Excellence) στην Τουρκία. Το μνημόνιο θεσπίζει διατάξεις για τη λειτουργία, τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση, τον εξοπλισμό και την υποδομή του καθώς και τη διοικητική υποστήριξη του Κέντρου. Παράλληλα, κατατέθηκε προς κύρωση το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας, Ελλάδας, Ρουμανίας καθώς και του Στρατηγείου του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού, σχετικά με τη Λειτουργική Σχέση που αφορά στο Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας.

Όπως αναφέρεται στα μνημόνια, ο ρόλος του Κέντρου (MARSEC COE) είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και των κρατών - εταίρων, εξασφαλίζοντας ολοκληρωμένη καινοτόμο και επίκαιρη ειδική γνώση στον τομέα Επιχειρήσεων Ναυτικής Ασφάλειας.

Τα σχετικά νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα εισαχθούν προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη, 13/4/2022. Κατά την ίδια συνεδρίαση θα γίνει η επεξεργασία και της Συμφωνίας Ασφαλείας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Βασιλείου της Νορβηγίας, "σχετικά με την Ασφάλεια για την ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider