Από 0 έως 33.000 ευρώ τα δίδακτρα στα καλύτερα πανεπιστήμια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από 0 έως 33.000 ευρώ τα δίδακτρα στα καλύτερα πανεπιστήμια

Μεγάλες διακυμάνσεις παρουσιάζει η φοίτηση στα δέκα πανεπιστήμια που έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των γονέων από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της τράπεζας HSBC.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε 15 κράτη (αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα) και σε δείγμα 6.241 γονέων διαφόρων εθνικοτήτων κατέδειξε ότι πάνω από ένας στους τρεις γονείς σε παγκόσμιο επίπεδο επιδιώκουν να στείλουν το παιδί τους για σπουδές στο εξωτερικό.

Μάλιστα, η φοίτηση σε πανεπιστήμια της ηπειρωτικής Ευρώπης μπορεί να μην κοστίζει σχεδόν τίποτα ενώ στα αγγλόφωνα πανεπιστήμια των ανεπτυγμένων κρατών κοστίζει από 20.000-30.000 δολάρια ετησίως. Η Γερμανία θεωρείται ως ο πέμπτος πιο ελκυστικός προορισμός κυρίως λόγω των δωρεάν σπουδών σε κάποια ιδρύματα ακόμη και για τους ξένους φοιτητές ενώ η Ιαπωνία έρχεται έκτη λόγω των σχετικά χαμηλών διδάκτρων (περί τα 10.000 δολάρια ετησίως).

Οι χώρες που έρχονται πρώτες στις προτιμήσεις των γονέων είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Μεταξύ άλλων αναδεικνύεται και η παγκοσμιοποίηση που συντελείται στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης καθώς οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: το 2025, το διεθνές φοιτητικό κοινό θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί και θα φθάσει τα 8 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Εκπαίδευσης (IIE).

Η τάση αυτή εξηγείται μερικώς από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους φοιτητές η εμπειρία στο εξωτερικό: καλύτερες προοπτικές εύρεσης εργασίας, επαφή με άλλες κουλτούρες, εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Οι γονείς από αναδυόμενες οικονομίες όπως είναι οι ασιατικές ή εκείνες της Μέσης Ανατολής παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερη τάση στο να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό και κυρίως στα μεγάλα πανεπιστήμια αγγλόφωνων κρατών.

Παράλληλα, οι γονείς που έχουν παιδιά κοντά στην ενηλικίωση δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι να θέλουν να τα επισκεφθούν στην ξένη χώρα στην οποία σπουδάζουν. Ο βασικός λόγος είναι οικονομικός .

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider