Καύσιμα: Τονωτική ένεση από την επιδότηση για καταναλωτές – Ανησυχία στην αγορά για την τουριστική περίοδο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσιμα: Τονωτική ένεση από την επιδότηση για καταναλωτές – Ανησυχία στην αγορά για την τουριστική περίοδο
Μεγάλο στοίχημα για την αγορά παραμένει η τουριστική περίοδος στην οποία εισερχόμαστε εν μέσω γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Τονωτική ένεση στη ζήτηση αλλά και σχετική ελάφρυνση στο αυξημένο κόστος των καυσίμων κίνησης αποτελεί η επιδότηση ύψους 30-55 ευρώ που θα λάβουν τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η πλατφόρμα για την επιδότηση αναμένεται να ανοίξει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα με αρχική πρόβλεψη να καλυφθεί το κόστος κατανάλωσης καυσίμων για διάστημα τριών μηνών και με τελική ημερομηνία αξιοποίησης του επιδόματος την 31η Ιουλίου.

Το μέτρο αυτό ελάφρυνσης των καταναλωτών αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά μέτρο που υιοθετεί η κυβέρνηση καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, ύψους 12 λεπτών το λίτρο χωρίς ΦΠΑ. Όπως είναι γνωστό επιδότηση στο diesel κίνησης θα ισχύσει έως 30 Απριλίου, χωρίς να προβλέπονται όρια κατανάλωσης ή εισοδήματος για τους ωφελούμενους.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις δεν αποκλείεται να επεκταθούν χρονικά ενώ θα μπορούσε να αυξηθεί και το ύψος της επιδότησης εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν και ήδη όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η ζήτηση για το πετρέλαιο κίνησης παρουσιάζει κινητικότητα ενώ εκτιμούν ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα άλλα καύσιμα ειδικά εν μέσω των διακοπών του Πάσχα. Ωστόσο, πρόκειται για προσωρινή ανακούφιση των οδηγών, όπως σημειώνουν, καθώς τα μέτρα αυτά δεν χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του με μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ.

Όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν δείχνει να βρίσκεται, για την ώρα τουλάχιστον, στα προκρινόμενα μέτρα καθώς όπως έχουν επαναλάβει πολλές φορές κυβερνητικά στελέχη, προτεραιότητα είναι τα στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων.

Πάντως, το υψηλό κόστος των καυσίμων εξακολουθεί εδώ και εβδομάδες να πλήττει το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών οι οποίοι πληρώνουν την βενζίνη σε τιμές άνω των 2 ευρώ (2,043 ήταν η μέση πανελλαδική τιμή σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία) και το πετρέλαιο κίνησης λίγο κάτω από τα 1,8 ευρώ ύστερα από την εφαρμογή της έκπτωσης.

Μεγάλο στοίχημα για την αγορά παραμένει η τουριστική περίοδος στην οποία εισερχόμαστε εν μέσω γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που συνθέτουν ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, για το Πάσχα υπάρχει μια κινητικότητα στον τουρισμό αλλά τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Για την ώρα, εκτός συνόρων, στις ΗΠΑ και αλλού, η επικρατούσα τάση είναι η δίψα για ταξίδια παρά το υψηλό κόστος των καυσίμων.

Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι αεροπορικές εταιρείες μετακύλησαν μέρος των πρόσθετων εξόδων καυσίμων στους καταναλωτές και παρά το ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν περικόψει τις πτήσεις ως απάντηση στις επίμονες ελλείψεις προσωπικού, δημιουργώντας μεγαλύτερο ανταγωνισμό και αυξάνοντας τους ναύλους για τις πτήσεις που παραμένουν.

Οι μεταφορείς συνήθως μεταφέρουν στους καταναλωτές έως και το 60% μιας ασταθούς αύξησης της τιμής των καυσίμων, εκτιμούν οι ειδικοί και αυτή μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί μήνες. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο κλάδος μπόρεσε να μεταφέρει τα κόστη πιο γρήγορα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της υψηλής ζήτησης και της αλλαγής της συμπεριφοράς των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι οποίοι μετέθεσαν την αγορά εισιτηρίων πιο κοντά στην ημερομηνία του ταξιδιού. «Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης», ανέφερε σχετικά ο Ed Bastian, διευθύνων σύμβουλος της Delta Air Lines.

Ως προς το άμεσο μέλλον, η αγορά τείνει να παραμείνει σφιχτή. Ο John Auers, Turner, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Mason, είπε ότι θα ήταν δύσκολο να παραχθεί περισσότερο καύσιμο για αεριωθούμενα όταν η αγορά απαιτεί περισσότερο ντίζελ και εξίσου δύσκολο να παράγει περισσότερο ντίζελ όταν η αγορά ζητά περισσότερα καύσιμα. «Οι άνθρωποι ταξιδεύουν, οδηγούν και πετούν, και υπάρχει μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα, επομένως θα έχουμε μια σφιχτή αγορά», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θεωρεί ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους μήνες.

«Προβλέπουμε ότι η αύξηση της κατανάλωσης, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία και ο κίνδυνος διακοπών εφοδιασμού εν μέσω χαμηλών παγκόσμιων επιπέδων αποθεμάτων θα στηρίξουν τις τιμές του αργού πετρελαίου τους επόμενους μήνες», ανέφερε η υπηρεσία. «Ωστόσο, αναμένουμε ότι η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας θα περιορίσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές», αναφέρει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Οι Έλληνες διστάζουν να «γεμίσουν» - Συγκρατημένη η αγορά

Καύσιμα: Φόβοι για νέα έκρηξη στις τιμές μετά τις κυρώσεις της ΕΕ - Ερώτημα η επάρκεια της επιδότησης

«Περιορισμένες» οι οικονομικές επιπτώσεις στην ΕΕ από ένα γενικό εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider