Στο Κίεβο οι Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι - Συνάντηση με Ζελένσκι

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο Κίεβο οι Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι - Συνάντηση με Ζελένσκι
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται καθ' οδόν προς το Κίεβο, μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF επικαλούμενο «ασφαλή» πηγή.

Τελευταία Ενημέρωση 12:14

Στην Ουκρανία έφτασαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, όπως μεταδίδει το AFP. Οι τρεις τους επιβιβάστηκαν σε ειδικό τραίνο στην Πολωνία με κατεύθυνση το Κίεβο, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ZDF και την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Εκεί, αργότερα σήμερα, οι τρεις ηγέτες θα έχουν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ.

«Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε κατά την άφιξή του στο Κίεβο ο Μακρόν.

Από την πλευρά του ο Σολτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, «δεσμεύθηκε» ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, «δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχισθεί», λέει. «Θα την συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δηλώνει στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ώρα που οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Κίεβο.

Στις συνομιλίες θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις. Ο Γιοχάνις έγραψε στο Twitter ότι βρίσκεται εκεί για να εκφράσει την «απόλυτη αλληλεγγύη του» προς την Ουκρανία και να δηλώσει ότι η «παράνομη ρωσική επιθετικότητα πρέπει να σταματήσει!».

Σύμφωνα με το Reuters, το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας για αδυναμία να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας και τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι προέταξαν την προσωπική τους ευημερία αντί της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Εχθές, ο Ζελένσκι εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του προς τους Αμερικανούς για την παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας, την οποία του γνωστοποίησε νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν. «Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα ενίσχυση της άμυνάς μας, μια νέα δόση βοήθειας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων», τόνισε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για αυτή την υποστήριξη, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την άμυνά μας στο Ντονμπάς», την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, επίκεντρο των τρεχουσών ρωσικών επιθέσεων.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από ΗΠΑ και Γερμανία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει κυρίως όπλα του πυροβολικού και οβίδες, αλλά και αντιπλοϊκούς πυραύλους. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι πληροφόρησε τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την παροχή αυτού του νέου πακέτου βοήθειας, ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, η Γερμανία θα προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με τρία αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων MARS II, όπως ανακοίνωσε η ερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Η κυρία Λάμπρεχτ εξήγησε πως τα τρία συστήματα είναι «το όριο» των όπλων του είδους που μπορεί να διαθέσει το Βερολίνο στο Κίεβο χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση αποστολές της Μπούντεσβερ -των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων- και του NATO.

Επίσης, η υπουργός Άμυνας Λάμπρεχτ διευκρίνισε ότι το Βερολίνο θα στείλει πυραύλους, ανταλλακτικά, ενώ θα εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς χειριστές των όπλων αυτών του πυροβολικού. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα στείλουν αντίστοιχα τέσσερα και τρία ακόμη συστήματα του τύπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ζητά η τσεχική προεδρία

Μεντβέντεφ: Ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη σε δύο χρόνια;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider