Ουκρανία: Μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ, λόγω των βομβαρδισμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ, λόγω των βομβαρδισμών
Ο ΙΑΕΑ ζητά να σταματήσουν οι συγκρούσεις στη ζώνη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προειδοποίησε σήμερα ότι η κατάσταση στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής και απειλεί «την ασφάλεια της λειτουργίας» του εργοστασίου.

Λόγω των βομβαρδισμών, έχει προκληθεί μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι. «Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά «να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη ζώνη αυτή».

«Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και θα επιτραπεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Ενερχοντάρ και στον πυρηνικό σταθμό», πρόσθεσε.

Εδώ και εβδομάδες, επικρατεί σύγχυση γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτήν.

«Οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν την πόλη καταστράφηκαν λόγω των βομβαρδισμών στο ύψος του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου, προκαλώντας την πλήρη διακοπή στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση», εξήγησε ο Γκρόσι, ο οποίος ενημερώθηκε από τους δύο εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ που βρίσκονται στη Ζαπορίζια.

«Δεδομένης της έντασης των αδιάκοπων βομβαρδισμών, είναι ελάχιστα πιθανό να αποκατασταθεί με αξιόπιστο τρόπο η τροφοδοσία» του πυρηνικού σταθμού, συνέχισε. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ουκρανική εταιρεία Energoatom «εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τον μοναδικό αντιδραστήρα που λειτουργεί» και ο οποίος παράγει την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα συστήματα του σταθμού θα πρέπει να στηριχθούν στις εφεδρικές ντιζελογεννήτριες.

Επιπλέον, λόγω των «δραματικών συνθηκών που βιώνουν οι κάτοικοι του Ενερχοντάρ», μπορεί να μην είναι διαθέσιμο στο εξής το αναγκαίο προσωπικό για τη διατήρηση της ασφάλειας της μονάδας. Στην ανακοίνωσή του ο Γκρόσι επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή του για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου τον πυρηνικό σταθμό ο οποίος διαθέτει έξι αντιδραστήρες, δυναμικότητας 1.000 μεγαβάτ ο καθένας. Πριν από τον πόλεμο το εργοστάσιο της Ζαπορίζια κάλυπτε το 20% των αναγκών της Ουκρανίας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι Ρώσοι εκκενώνουν τρεις πόλεις κοντά στο Χάρκοβο

Ένας Ρώσος κατοχικός αξιωματούχος στην περιοχή του Χαρκόβου ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνονται οι πολίτες από τρεις κατεχόμενες πόλεις, όπου η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική αντεπίθεση.

Ο Βιτάλι Γκάντζεφ είπε στην καθημερινή εκπομπή του Βλαντίμιρ Σολοβιόφ στην κρατική τηλεόραση ότι εκκενώνονται οι πόλεις Ιζιούμ, Κουπιάνσκ και Βέλικι Μπουρλούκ.

Η εκκένωση, σημείωσε, αφορά κυρίως το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμε. «Τώρα μαθαίνουμε ότι το Βέλικι Μπουρλούκ βομβαρδίζεται από το πυροβολικό και επομένως, ζητήθηκε φυσικά από τους πολίτες να φύγουν για ασφαλέστερους οικισμούς», πρόσθεσε.

Εάν υπάρξουν προβλήματα με τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών ο Γκάντσεφ είπε ότι θα ζητήσει βοήθεια από τις αρχές του Μπέλγκοροντ, στη νότια Ρωσία.

Το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ είναι ζωτικής σημασίας κέντρα στην εφοδιαστική αλυσίδα του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Ντονμπάς. Και οι δύο πόλεις απειλούνται από την εντυπωσιακή αντεπίθεση που εξαπέλυσε το Κίεβο, το οποίο υποστηρίζει ότι έχει διεισδύσει έως και 50 χιλιόμετρα στις ρωσικές γραμμές αυτήν την εβδομάδα.

Το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου, που εδρεύει στις ΗΠΑ, προέβλεψε νωρίτερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν το Κουπιάνσκ εντός των επόμενων 72 ωρών.

Μιλώντας νωρίτερα στη ρωσική τηλεόραση ο Γκάντσεφ παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πέτυχαν μια «σημαντική νίκη» στην περιοχή του Χαρκόβου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Τράπεζα - Ουκρανία: Ζημιές πάνω από 97 δισ. δολάρια από τη ρωσική εισβολή

Συζήτηση Πούτιν - Ερντογάν για εξαγωγή σιτηρών από Ουκρανία - Τι θα προτείνει ο Τούρκος πρόεδρος

Η Ουκρανία απαιτεί πολεμικές αποζημιώσεις 300 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider