Μπορεί ακόμη να μην έχει εξαντληθεί η διαθέσιμη έκταση γης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τα οποία αποτελούν ένα από τα βασικά οχήματα για την μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία μηδενικών εκπομπών, ωστόσο, οι επιχειρήσεις προνοούν για να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρον την ηλιακή ενέργεια που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, είτε αυτή προέρχεται από υποδομές στη γη είτε από υποδομές στο… διάστημα.
Η Longi Green Energy Technology ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακής τεχνολογίας στον κόσμο, θα στείλει πάνελ στο διάστημα ως το πρώτο βήμα μια στρατηγικής για τη δοκιμή της σκοπιμότητας της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας γύρω από τον ήλιο και της μετάδοσής της πίσω στη Γη.
Ο κολοσσός της καθαρής ενέργειας, ο οποίος βοήθησε την Κίνα να κυριαρχήσει στην βιομηχανία ηλιακής ενέργειας θα μελετήσει επίσης τη χρήση των προϊόντων της σε πιο σκληρά περιβάλλοντα και θα αξιολογήσει την καταλληλότητά τους για χρήση σε διαστημικά προγράμματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η απόφαση της Longi να ιδρύσει ένα εργαστήριο επικεντρωμένο στο έργο αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα στη συνεργασία του τομέα της ηλιακής ενέργειας με το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας και προς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής εκτός πλανήτη, δήλωσε ο Wu Zhijian, πρόεδρος του China Space Foundation, ενός οργανισμού που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.
Η προοπτική αξιοποίησης των ΑΠΕ και της χρήσης πιο καινοτόμων μεθόδων όπως η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας από το διάστημα προσελκύει την προσοχή της βιομηχανίας και των ακαδημαϊκών επειδή υπόσχεται να αφαιρέσει το σημαντικό μειονέκτημα της τεχνολογίας, δηλαδή το ότι τα πάνελ δεν λειτουργούν αποτελεσματικά στο σκοτάδι, τοποθετώντας τα σε τροχιά με απεριόριστη έκθεση στον ήλιο.
Κινέζοι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Xidian του Shaanxi δήλωσαν νωρίτερα φέτος ότι είχαν δοκιμάσει με επιτυχία ένα μοντέλο πλήρους συστήματος μιας τεχνολογίας που έχει σχεδιαστεί για τη μετάδοση ηλιακής ενέργειας από το διάστημα. Το έργο τους συλλαμβάνει το φως του ήλιου ψηλά πάνω από το έδαφος, το μετατρέπει σε δέσμες μικροκυμάτων και το μεταδίδει μέσω του αέρα σε έναν σταθμό δέκτη στο έδαφος για να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια. Είναι μια διαδικασία που υποστηρίζει την ελπίδα ότι μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει μεγάλες αποστάσεις από τα τροχιακά πάνελ πίσω στη Γη.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια ξεκίνησαν επίσης ένα διαστημικό ηλιακό πρόγραμμα αφού έλαβαν επιχορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013, ενώ άλλες ομάδες σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Ινδία μελετούν επίσης αντίστοιχα προγράμματα.