Η ρωσική κυβέρνηση θα ανακοινώσει πολύ σύντομα ποιες κατηγορίες πολιτών θα εξαιρεθούν από μερική επιστράτευση εφέδρων με στρατιωτική εμπειρία για να υπηρετήσουν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων για να αποτραπεί έξοδος πολιτών που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, μετά τις αναφορές για αύξηση των πωλήσεων εισιτηρίων απλής μετάβασης εκτός χώρας.
Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα κλείσει τα σύνορά της για αυτούς που υπόκεινται σε επιστράτευση, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση (...) Υπάρχουν διατάξεις γι' αυτό στους ισχύοντες νόμους». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε επίσης ότι η ρωσική κυβέρνηση θα καθορίσει σύντομα σε ποιους πολίτες θα επιτρέπεται να ζητήσουν αναβολή κατά την μερική επιστράτευση.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία θα επιστρατεύσει περίπου 300.000 άνδρες για την σύγκρουση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι μόνον αυτοί που είχαν υπηρετήσει προηγουμένως στις ένοπλες δυνάμεις θα είναι δυνατό να κληθούν, ενώ οι φοιτητές θα εξαιρεθούν. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν θα στείλει κληρωτούς --νεαρούς άνδρες που υπηρετούν υποχρεωτική 12μηνη θητεία στις ένοπλες δυνάμεις-- στην Ουκρανία.
Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι' αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό».
Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή.