Τουρκία: Η αντιπολίτευση προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του νόμου για την παραπληροφόρηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Η αντιπολίτευση προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του νόμου για την παραπληροφόρηση
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας (CHP) προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την αναστολή εφαρμογής άρθρου του νόμου περί παραπληροφόρησης με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τα άρθρα το τουρκικού συντάγματος που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να προσφύγει το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας (CHP), ζητώντας ην αναστολή εφαρμογής άρθρου του νόμου περί παραπληροφόρησης με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τα άρθρα το τουρκικού συντάγματος που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οπως διευκρίνισε ο ηγέτης του CHP στους βουλευτές του κόμματός του, στην συνέχεια το CHP θα ζητήσει την αναίρεση του νέου νόμου στο σύνολό του.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 29 του νέου νόμου που υπερψηφίστηκε στις 14 Οκτωβρίου από την τουρκική εθνοσυνέλευση, προβλέπει επιβολή ποινής φυλάκισης έως τριών ετών για διασπορά παραπληροφόρησης.

Το νομοσχέδιο -αποτελούμενο από 40 άρθρα για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ψηφίσθηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) παρά την κατακραυγή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ενώσεων Τύπου. Για να τεθεί σε ισχύ, ο νόμος περιμένει την επικύρωσή του από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τον νόμο ως εργαλείο κατά των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης εν όψει των επερχόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσαβούσογλου: Ξεδιάντροπη και ασυνείδητη η Ελλάδα – Εκείνοι γυμνώνουν μετανάστες

Ανησυχία» της Κομισιόν για τον νέο νόμο στην Τουρκία που προβλέπει φυλάκιση για «παραπληροφόρηση»

gazzetta
gazzetta reader insider insider