Τελευταία ενημέρωση 12:04
Η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους και εξαπέλυσε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εναντίον της νότιας πόλης Μικολάιφ, που ελέγχεται από την Ουκρανία, καταστρέφοντας ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, ενώ δήλωσε πως ο πόλεμος οδεύει προς «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με δυτικούς υπουργούς Άμυνας.
Το πλήγμα στην πόλη αυτή, που διαθέτει ναυπηγεία και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της γραμμής του μετώπου της Χερσώνας, πραγματοποιήθηκε ενώ η Ρωσία έδινε εντολή σε 60.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιφέρεια «για να σώσετε τη ζωή σας», όπως ανέφερε, από την ουκρανική αντεπίθεση.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συζήτησε την «ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση» σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας, ανακοίνωσε το υπουργείο. Ο ίδιος μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο Όστιν είπε στον Σοϊγκού πως «απορρίπτει κάθε πρόσχημα για ρωσική κλιμάκωση».
Χωρίς να δώσει στοιχεία, ο Σοϊγκού είπε πως η Ουκρανία μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση χρησιμοποιώντας μια «βρόμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό.
Η Ουκρανία δεν έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα, ενώ η Ρωσία έχει δηλώσει πως μπορεί να προστατεύσει το έδαφός της με το πυρηνικό οπλοστάσιό της. Ο Oυκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απέρριψε την κατηγορία ως «παράλογη» και «επικίνδυνη» προσθέτοντας: «Οι Ρώσοι συχνά κατηγορούν άλλους γι' αυτό που σχεδιάζουν οι ίδιοι».
Σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες, η Βρετανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι είναι δεσμευμένες να υποστηρίζουν την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί» και απέρριψαν την προειδοποίηση της Ρωσίας για «βρόμικη βόμβα».
«Οι χώρες μας κατέστησαν σαφές ότι απορρίπτουμε όλοι τους φανερά ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια βρόμικη βόμβα στο δικό της έδαφος», είπαν. «Ο κόσμος θα δει την αλήθεια σε οποιαδήποτε απόπειρα να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ισχυρισμός ως πρόσχημα για κλιμάκωση».
Οι ρωσικές κατοχικές αρχές της Χερσώνας δημιουργούν τοπικές πολιτοφυλακές
Η διορισθείσα από τους Ρώσους διοίκηση της περιοχής της Χερσώνας στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι οργανώνει ντόπιους άνδρες σε μονάδες πολιτοφυλακής. Σε μια ανακοίνωση μέσω της εφαρμογής Telegram, οι κατοχικές αρχές δήλωσαν πως οι άνδρες έχουν την «ευκαιρία» να ενταχθούν σε μονάδες εδαφικής άμυνας εφόσον επιλέξουν να παραμείνουν στη Χερσώνα με τη δική τους ελεύθερη βούληση.
Ωστόσο άνδρες σε άλλες κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, όπως το Ντονέτσκ, υποχρεώθηκαν στο παρελθόν να ενταχθούν και να πολεμήσουν μαζί με τους στρατούς πληρεξουσίων της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την περασμένη εβδομάδα στρατιωτικό νόμο στις κατεχόμενες περιοχές, εξουσιοδοτώντας τις διορισμένες από τους Ρώσους διοικήσεις να εντείνουν την επιστράτευση. Ο εξαναγκασμός πολιτών να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις μιας κατοχικής δύναμης αποτελεί παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης για τη διεξαγωγή του πολέμου.
Οι ρωσικές αρχές διέταξαν τους αμάχους να απομακρυνθούν από τη Χερσώνα, μία από τις τέσσερις περιφέρειες που η Ρωσία λέει ότι προσάρτησε τον περασμένο μήνα, αν και οι δυνάμεις του Κιέβου πέτυχαν σημαντικά στρατιωτικά κέρδη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ