Η ανακύκλωση ραδιενεργών αποβλήτων από πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας και κόστους, αλλά η IAEA ( Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας) θα είναι σε θέση να εποπτεύει την διαδικασία ακόμη και αν περισσότερες χώρες επιλέξουν αυτήν την οδό, δήλωσε στο Σαρμ ελ Σέιχ ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι.
Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, εγείροντας την πιθανότητα επέκτασης της πυρηνικής βιομηχανίας έπειτα από χρόνια χαμηλών επενδύσεων στον τομέα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για παράδειγμα, θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια είναι κρίσιμη για την μείωση των εκπομπών CO2 από τις ΗΠΑ, τον δεύτερο παγκόσμιο ρυπαντή, και ερευνά την ανακύκλωση των πυρηνικών καυσίμων ως τρόπο ενίσχυσης της εσωτερικής τροφοδοσίας με πυρηνικό καύσιμο και περιορισμού των αποβλήτων.
Όταν ερωτήθηκε για την επανεπεξεργασία των πυρηνικών καυσίμων, ο γενικός διευθυντής της IAEA υποβάθμισε τις πιθανότητες να εφαρμοσθεί σε πολλούς τόπους σύντομα.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί που εξετάζουν σοβαρά την επανεπεξεργασία», δήλωσε ο Γκρόσι στο Reuters από το Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου συμμετέχει τις εργασίες της COP27.
«Η επανεπεξεργασία είναι μια πολύ δύσκολη τεχνολογία που απαιτεί μεγάλη υποδομή», είπε ο Ραφαέλ Γκρόσι προσθέτοντας ότι «φυσικά έχει και μία σκοπιά εξάπλωσης (των πυρηνικών)». Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν νέες χώρες ασχοληθούν με την επανεπεξεργασία, η IAEA θα εργασθεί για να εγγυηθεί ότι η διαδικασία θα είναι ασφαλής.
«Κανείς δεν θα κάνει επανεπεξεργασία χωρίς την συμμετοχή της IAEA», είπε παραδεχόμενος ότι οποιαδήποτε διαδικασία ανακύκλωσης πυρηνικών αποβλήτων εκτελεί η Βόρεια Κορέα αποτελεί εξαίρεση.
Η επανεπεξεργασία σημαίνει μετατροπή του πλουτωνίου και του ουρανίου του εξαντλημένου καυσίμου σε νέο πυρηνικό καύσιμο. Ειδικοί του τομέα του ελέγχου των πυρηνικών δηλώνουν ότι η διαδικασία μπορεί να αποτελέσει στόχο για παράγοντες που επιδιώκουν την κατασκευή μιας πρωτόγονης πυρηνικής βόμβας.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν ήρε το μορατόριουμ για την επανεπεξεργασία πυρηνικών αποβλήτων το 1981, αλλά το υψηλό κόστος εμπόδισε το άνοιγμα των σχετικών βιομηχανικών μονάδων.
Η ασφάλεια αποτελεί επίσης παράγοντα ανησυχίας. Την ώρα που η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες ακόμη χώρες εφαρμόζουν την επανεπεξεργασία, οι αλυσίδες τροφοδοσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εν δυνάμει περισσότερο εκτεταμένες και ευάλωτες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η Υπηρεσία Προηγμένων Προγραμμάτων-Ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (ARPA-E) έχει ως στόχο την ανάπτυξη σειράς προγραμμάτων ανακύκλωσης εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ευρύτερης πολιτικής για την ενίσχυση του βιομηχανικού αυτού τομέα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι το υπουργείο «εξετάζει όλα τα τμήματα του κύκλου των καυσίμων στο στάδιο της Έρευνας και Ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση των επιδόσεων του καυσίμου, την μείωση των αποβλήτων και τον περιορισμό των κινδύνων της διάδοσης και, πέραν της έρευνας, συνεργάζεται πάντα με την IAEA για την προαγωγή του πυρηνικού τομέα».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποθηκεύουν πυρηνικά απόβλητα σε πισίνες και δεξαμενές από χάλυβα και τσιμέντο σε εγκαταστάσεις πυρηνικών αντιδραστήρων σε όλη την χώρα, από τότε που ματαιώθηκαν τα σχέδια κατασκευής χώρου απόρριψης στην Νεβάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ