Ξεκινά η εφαρμογή «panic button» που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, για τα θύματα βίας και κακοποίησης.
Σήμερα κατατέθηκε η σχετική τροπολογία στη Βουλή, ενώ το Panic Button θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα χρόνο σε γυναίκες στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη και θα επεκταθεί.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τίθεται σε λειτουργία η εφαρμογή Panic Button για να προσφέρουμε στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία». Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, όπου κατατέθηκε η τροπολογία.
Όπως τόνισε η υφυπουργός, «οι γυναίκες θα εγκαθιστούν την εφαρμογή στο κινητό τους και θα μπορούν να ειδοποιούν εύκολα και γρήγορα την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα ή κινδυνεύει η ζωή τους». Η Αστυνομία θα λαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία για τον εντοπισμό των γυναικών και θα επεμβαίνει άμεσα για την απομάκρυνσή τους από το κακοποιητικό περιβάλλον και την προστασία τους.
Η εφαρμογή θα χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα ή εξυπηρετούνται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ). Έτσι κάθε γυναίκα, πέρα από την υποστήριξη που λαμβάνει από τις εξειδικευμένες δομές, θα αισθάνεται ασφαλής στην καθημερινότητά της.
«Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών και διαμορφώνουμε ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων» υπογράμμισε η κα Συρεγγέλα. Και πρόσθεσε ότι «Συνεχίζουμε να βοηθάμε τις γυναίκες που βιώνουν βία, με συνέπεια και πράξεις. Είμαστε στο πλευρό όλων των θυμάτων στην προσπάθειά τους να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους και κάνουμε τα πάντα για να σπάσουμε τον κύκλο της βίας και να ισχυροποιήσουμε ακόμη πιο πολύ την κουλτούρα της μηδενικής ανοχής απέναντι στα περιστατικά κακοποίησης».