ΟΗΕ: Ένας Αιγύπτιος ο νέος ηγέτης της Αλ Κάιντα - Καταζητείται για 10 εκατ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Ένας Αιγύπτιος ο νέος ηγέτης της Αλ Κάιντα - Καταζητείται για 10 εκατ. δολάρια
Ο Αλ Αντέλ είχε κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 1998 για τον ρόλο του σε τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες της Τανζανίας και της Κένυας.

Ένας Αιγύπτιος, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της χώρας, ο Σεΐφ Αλ Αντέλ θεωρείται πως είναι ο νέος επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο αλ-Αντέλ έχει επικηρυχθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων.

Η οργάνωση δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τον αντικαταστάτη του Άιμαν Αλ Ζαουάχρι, που θεωρείται πως σκοτώθηκε σε αμερικανικό βομβαρδισμό στην Καμπούλ το 2022. Ο Αλ Ζαουάχρι είχε αναλάβει την ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά από τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, ανέφερε το Reuters.

Σημειώνεται πως παρ' ότι αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε τον Ιανουάριο του 2023 ότι δεν είναι βέβαιο το ποιος είναι ο διάδοχος του Αλ Ζαουάχρι, η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει τα εξής:

«Σε συζητήσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, πολλές χώρες υποστήριξαν πως ο Σεΐφ Αλ Αντέλ ήδη λειτουργεί ως ο de facto και αδιαμφισβήτητος αρχηγός της οργάνωσης».

Ποιος είναι ο Σεΐφ Αλ Αντέλ

Σημειώνετα πως ο Αλ Αντέλ είχε κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 1998 για τον ρόλο του σε τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες της Τανζανίας και της Κένυας, που σκότωσαν 224 πολίτες και τραυμάτισαν πάνω από 5.000.

Υπάρχουν λίγες φωτογραφίες του Αιγύπτιου, ο οποίος -εν αντιθέσει με τους προκατόχους του- αποφεύγει την προβολή στα βίντεο προπαγάνδας της Αλ Κάιντα. Δρώντας στις «σκιές», ο Αλ Αντέλ έχει προετοιμάζει σειρά επιθέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει πως ο Αιγύπτιος βρίσκεται στο Ιράν και προσφέρει αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιόχανσον: Το οργανωμένο έγκλημα είναι «τόσο ισχυρή απειλή όσο η τρομοκρατία» για τα κράτη της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider