Γαλλία: Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας- Εκδίδεται στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας- Εκδίδεται στις ΗΠΑ
Ποινική δίωξη κατά του 59χρονου Έλληνα επιχειρηματία άσκησε το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, καθώς οι Αρχές των ΗΠΑ τον κατηγορούν για συνωμοσία/απάτη προς όφελος της Ρωσίας αλλά και για λαθρεμπόριο.

Ποινική δίωξη κατά του 59χρονου Έλληνα επιχειρηματία άσκησε το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, καθώς οι Αρχές των ΗΠΑ τον κατηγορούν για συνωμοσία/απάτη προς όφελος της Ρωσίας αλλά και για λαθρεμπόριο.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου και παραμένει υπό κράτηση ενόψει της έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reader.gr.

Ο 59χρονος κατηγορείται ότι στρατολογήθηκε/προσελήφθη από τη Ρωσία ως πράκτορας αρμόδιος για θέματα προμηθειών (procurement agent ) γύρω στο 2017, ενώ οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων.

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος (defense contractor) για το ΝΑΤΟ και για συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group έπαιζαν διπλό παιχνίδι («…the defendant and his Aratos Group were double dealing»), ενισχύοντας την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς (σ.σ. από τη Μόσχα)», ανέφερε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Μπρέον Πις.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2017 φέρεται να έλαβε ένα email από συνεργάτη της ρωσικής εταιρείας Serniya που τον προσκαλούσε να έρθει στη Μόσχα «μόνος» επειδή η ατζέντα των συνομιλίων που θα είχε εκεί θα ήταν «πολύ ευαίσθητη».

Ο 59χρονος κατηγορείται ότι ξεκινώντας από το 2017 έκανε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης, τις οποίες έστελνε στη Ρωσία κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Όπως αναφέρεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση, επρόκειτο για εξαρτήματα και ευαίσθητες προηγμένες τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται στα πεδία των τακτικών μαχών, σε εφαρμογές κβαντικής κρυπτογραφίας και σε δοκιμές πυρηνικών όπλων. Ο κατηγορούμενος υποστήριζε ότι αυτά τα αντικείμενα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία του, την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα αυτά κατέληγαν παράνομα στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουγγρικό «μπλόκο» σε νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Κίεβο προς Πεκίνο: Δεν θα δεχθούμε καμία πρόταση για εκχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία

Φινλανδία: «Παγωμένοι» εδώ και ένα μήνα οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρεσβείας στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider